ЕС: Правата на потребителите в унисон със законодателството в тяхната страна

437
Министрите на правосъдието от Европейския съюз решиха днес, че в случай на спор между предприятие и потребител, който живее в друга страна, ще бъдат прилагани законите на страната, където живее потребителят, предадоха Ройтерс и Франс прес.

При разногласия, настъпили след сключване на договор между потребител и фирма, ще бъде прилаган законът на страната, където живее потребителят. Ако двете страни се споразумеят да важи друг закон, то на потребителя трябва да са осигурени най-малко същите права, каквито му дава законът в страната, където живее.

Текстът определя закона, който трябва да се прилага при граждански или търговски спор по договор между фирма и потребител, между две фирми или между работодател и служител. С развитието на вътрешния пазар все повече граждани и предприятия сключват договори със страна в друга държава, отбелязва АФП.

Досега тези спорове се уреждаха от международна конвенция от 1980 година, а не от европейското право.

Основното правило в новия текст, познат под заглавие "Рим т" (първо римско - бел. р.), гласи, че двете страни са свободни да избират закона, който ще се прилага в случай на разногласие.

Ако такъв избор не е направен, ще се прилага правото на страната на потребителя, "за да бъде защитена по-слабата страна".

По отношение на трудовите договори ще се прилага, както и досега, законът на страната, където работи служителят.

Законът е допълнение на друга европейска правна инициатива, регламентът "Рим тт" (второ римско - бел. р.), определящ закона, който да се прилага при спорове, възникнали при недоговорни отношения - например при пътно-транспортни произшествия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg