ЕС прие пакет от мерки за климатичните промени и възобновяемата енергия

428
ЕС прие пакет от мерки за климатичните промени и възобновяемата енергия

Европейския парламент взе решение в полза на възобновяемата енергия. Целта на решението е да се намалят с 20 % до 2020 г. вредните емисии във въздуха, а в същото време възобновяемите източници на енергия да бъдат поне 20 % от европейската енергетика.

Европейската комисия представи през месец януари своя пакет от предложения за борба с промените в климата. Евродепутатите оформиха своите предложение на основата на този документ. По този повод вносителят на документа – евродепутатът Клод Тюрмес от групата на Зелените в ЕП заяви пред РФИ, че всъщност става дума за три европейски директиви.

Едната е относно възобновяемите източници на енергия, другата е върху намаляването на ефекта от вредните емисии в големите индустриални производства, а третата – за действието на национално ниво, тоест за обновяването на сградите или примерно развитието на обществения транспорт.

Предложението, което беше гласувано вчера, се отнася до това да се вземе на европейско ниво решение в полза на възобновяемите енергии. Така че от 8 % днес, те да стигнат до 20 % през 2020 г. Целта е възобновяемата енергия да се превърне в първостепенен енергиен източник в Европа, който да изпревари използването на въглища или газ, а също и ядрената енергия. Това може да стане само чрез смесица от различни мерки. Защото възобновяемата енергия е важен източник за местното развитие. Всяко селище разполага с подобни източници, примерно с находище на биогаз, който може да се използва. Могат да се засаждат биогорива, навсякъде има слънце. На определени места духат силни ветрове, така че има възможности за местно развитие.

 В тази връзка са и трите големи европейски проекта за развитие на възобновяемата енергия – това са ветрените генератори на Север, големите слънчеви инсталации в Юга и биогоривата на Изток.

 Струва ми се, че в Европа настъпи голяма промяна по отношение на възобновяемата енергия. Днес това е един много доходен отрасъл. Само в Германия са разкрити 300 000 работни места в този отрасъл. Производството на ветрени генератори конкурира това на автомобили като първостепенен клиент на европейската стоманодобивна промишленост, с тенденция да го изпревари до 2014-2015 г.

 Ето защо може да се твърди, че тази енергетика е важен индустриален фактор. И накрая, да не забравяме проблемите с климата и проблемите на Европа с вноса на петрол и газ. Единствената енергия, без да бъдем зависими от когото и да било, това е възобновяемата енергия – хидроелектрическа, слънчева, ветрена. Така Европа, тоест нашето бъдеще, може да бъде много по-малко зависима от Русия или други страни. Ето защо трябва да се инвестира във възобновяемата енергия. Това е единственият път, по който може да има допирна точка между консервативната, социалистическата или либералната политика.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg