ЕС разработва планове да се изгради като световна сила

805
ЕС разработва планове да се изгради като световна сила

Европейският съюз разработил тайни планове, целящи изграждането му като световна сила с право да подписва международни договори от името на държавите членки, съобщава британският в. "Дейли Телеграф".

По време на тайни преговори относно начина, по който да бъде приложен Лисабонския договор, възникнали предложения да се разреши на ЕС да сключва договори и да открива посолства в цял свят.

Изготвено било писмо, предоставящо пълна "правна същност" на Съюза, така че новата европейска дипломатическа служба да бъде призната като имаща пълно право да води преговори с международни организации и държави, които не са членки на ЕС.

Според поверителен документ първите "посолства" трябвало да се открият в Ню Йорк, Кабул и Адис Абеба.

Решението, взето малко преди референдума в Ирландия миналата седмица, ще означава, че ще бъде създадена нова Европейска дипломатическа служба с над 160 "представителства на ЕС" и посланици в цял свят.

Директорката на "Опън Юръп" Лорейн Мълали счита, че това е "огромно прехвърляне на власт, което превръща ЕС повече в държава, отколкото в международно съглашение. Предоставянето на ЕС на правна същност означава, че за първи път ЕС, а не държавите членки ще могат да подписват всякакви видове международни споразумения - от областта на външната политика, отбраната, престъпността и по правни въпроси".

Поверителен документ, разпространяван в Холандия, Белгия и Люксембур, изтъква необходимостта от законови промени с цел създаване на Европейска външна служба (EEAS), дипломатическа и външнополитическа служба на ЕС с "глобален географски обхват".

Вчера посланици в Брюксел започнали тайно работа по създаването на новите институции - EEAS, външен министър и президент на ЕС, които трябва да се създадат според новия Лисабонски договор. Очаква се да бъдат взети принципни решения, въпреки че Полша и Чехия все още не са завършили процеса по ратифициране на договора.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg