ЕС с мерки за ограничаване на употребата на палмово масло

799
ЕС с мерки за ограничаване на употребата на палмово масло

© Pixabay

Тази седмица Европейската комисия взе решение употребата на палмовото масло в транспортните горива постепенно да бъде сведена до нула поради екологични съображения, което породи недоволство от страна на Малайзия, която е най-големият производител на растителното масло.

Заключението дойде като част от критериите на комисията за определяне на това кои кулутури вредят на околната среда. Те са част от закона за повишаване на дела на енергията от възобновяеми източници до 32% до 2030 г. и за определянето на подходящите възобновяеми източници.

Според комисията отглеждането на маслени палми води до прекомерно обезлесяване, а използването на палмовото масло в транспортните горива трябва постепенно да бъде преустановено, информира Ройтерс.

Правителствата в ЕС и Европейският парламент разполагат с два месеца, за да решат дали да приемат закона или да наложат вето.

Днес Малайзия изрази недоволството си от това решение на ЕС.

Тереза Кок, министър на промишлеността на Малайзия, разкритикува решението, заявявайки, че то се базира на "политика на протекционизма" и предупреди за ответни мерки, насочени към износа на европейски продукти, ако законът бъде приет.

В своя изявление, в което се противопоставя на решението на ЕС, Кок казва, че "то очертава един неприемлив двоен стандарт от страна на Европейската комисия, която не е приложила същия стандарт по отношение на соевото масло."

Знаете ли колко кг палмово масло консумира човек на година?Глобалната консумация на палмово масло на глава от населението е нараснала повече от два пъти от 2000 г. насам

"Добивът на палмово масло на хектар е осем пъти по-голям от този на соево масло, но ЕК класифицира соята като „нискорискова“ по политически причини," заяви тя.

Палмовото и соевото масло, които са ядливи, са считани от пазара за конкуриращи се продукти. Соевото масло също може да бъде използвано в биогоривата. Водещите производители на соево масло са САЩ, Аржентина и Бразилия.

Решението на ЕС се очаква да засегне допълнително бизнеса с палмово масло във време, в което има генерални опасения относно търсенето.

Най-активно търгуваният контракт на палмовото масло на малайзийска борса за деривативни инструменти поевтиня с 1.1%, до 2 040 рингита (499.02 долара) за метричен тон днес, след като по-рано през деня цената падна до четиримесечно дъно вследствие на опасенията около търсенето от страна на основните купувачи Индия и Китай.

От ЕК заключиха, че 45% от разрастването на производството на палмово масло от 2008 г. насам е довело до унищожението на гори, мочурища и торфища, в резултат на което пък са се увеличи парниковите газове.

За сравнение при соята е 8%, а при слънчогледа и рапицата 1%. Комисията е определила 10% като разделителната линия между по-малко вредните и по-вредните суровини.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...