ЕС с ответни мерки срещу поскъпването на пшеницата

418
ЕС с ответни мерки срещу поскъпването на пшеницата

Европейският съюз отмени ограниченията върху производството на пшеница за европейските фермери в отговор на повишаващата се цена на суровината, поскъпнала през настоящата седмица до нови рекордни нива.

В същото време редица анализатори изразиха опасенията, че целта, поставена от европейските органи - 10% от използваните до 2020 година горива да са биогорива, крие в себе си повече опасности, отколкото ползи.

Много специалисти призоваха вече регулаторните органи да прекратят със субсидирането на производството на биогорива, което е в основата на намаляването на производството на пшеница за сметка на суровини за биогорива.

Направени анализа сочат, че преминаването към биогорива ще намали световното замърсяване едва с 3%, което на фона на необходимите усилия за въвеждането им и рисковете от това да се стигне до световна криза по отношение на селскостопанските реколти, далеч не е толкова ефективно.

Отменени бяха европейските изисквания, въведени преди 15 години - земеделските стопани да отделят настрани 10% от земята си, която да не засяват със зърнени култури. Очаква се решението да бъде одобрено от Европейския парламент до края на месеца.

Премахването на това ограничение се очаква да доведе до повишение на производството на пшеница с поне 10 млн. тона.

Реколтата 2006 година се оказа относително слаба и възлезе на 266 млн. тона. Очаква се поради лошото време и тазгодишната реколта да не е особено силна и да е под очакванията.

Междувременно цената на пшеницата се е повишила със 78% през август, спрямо същия месец на миналата година.

Поскъпването на храните, продиктувано от повишението в цената на пшеницата, до голяма степен засяга бюджета на домакинствата в развиващите се страни, където хората заделят около 65% от приходите си за храна.

Значително по-нисък е този процент в развитите страни, където за хранителни продукти там се отделят едва 10-20% от доходите на домакинствата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg