ЕС ще наказва нарушителите на бюджетната дисциплина

836
ЕС ще наказва нарушителите на бюджетната дисциплина

Страните-членки на ЕС се съгласиха с нуждата от приемане на санкции спрямо нарушителите на бюджетната дисциплина в ЕС, съобщи в петък президентът на съюза Херман Ван Ромпуй, пише РИА Новости.

„Обсъдихме санкциите и мога да заявя, че един от изводите въз основа на нашите дебати бе широкият консенсус по отношение на принципа на приемане на финансови и нефинансови санкции", каза той след приключилото в Брюксел първо заседание на специалната експертна група, която бе учредена през март тази година от лидерите на ЕС, с цел изготвяне на предложения за осигуряване на устойчиво икономическо развитие и подобряване на бюджетната дисциплина в ЕС.

На срещата участваха и финансовите министри от ЕС, представители на Комисията и ЕЦБ.

„Радвам се, че всички подкрепят неизменно Пакта за стабилност и растеж. Нужни са ни нови санкции, които да бъдат по-строги от тези, които предвижда пактът (с нефинансов характер)", заяви Ван Ромпуй.

Според Пакта за стабилност и растеж, който стана базов документ за създаването на еврозоната, дефицитът в бюджетите на страните от ЕС не трябва да надвишава 3.0% от БВП, а държавният дълг да е не повече от 60 на сто от БВП.

От друга страна финансовите министри не подкрепиха предложението на Германия за банкрутиране на страните, чиито икономики са се оказали непригодни. В най-тежко положение днес се намира икономиката на Гърция. Общият дълг на страната достига 300 млрд. евро. Икономическата ситуация в Испания и Португалия също буди притеснения.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg