ЕС ще намали въглеродните емисии с 55% до 2030 г.

626
ЕС ще намали въглеродните емисии с 55% до 2030 г.

© Pixabay.com

Европейският съюз прие амбициозни нови цели за ограничаване на климатичните промени, с обещанието да ги направи законово обвързващи.

Съгласно нов закон, за който се споразумяха страните членки и Европейския парламент, съюзът ще намали емисиите на въглероден диоксид най-малко с 55% до 2030 г., в сравнение с нивата от 1990 г.

От Европейския парламент настояваха за намаление с 60%.


"Нашият политически ангажимент да се превърнем в първия климатично неутрален континент до 2050 г. вече е и законов," заяви президентът на Еворпейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Законът за климата поставя ЕС на зеления път за поколение напред."

Очаква ли се скок на въглеродните емисии след пандемията?Сериозно повишение на въглеродните емисии в световен мащаб след пандемията от COVID-19 прогнозират от Международната енергийна агенция

Договорката беше постигната преди виртуалната среща на високо равнище на световните лидери тази седмица, при която САЩ се очаква да обяви своите собствени цели по отношение на климата за 2030 г., пише BBC.

Новият климатичен закон е бил договорен в ранните часове на днешния ден след продължили с месеци преговори.

Целта за намаляване на емисиите с 55% до 2030 г. беше обявена първоначално от лидерите в ЕС през декември, но след това Европейският парламент оказа натиск в закона да бъде заложено още по-голямо намаление.

Предишните цели на ЕС бяха за понижение с 40%.

През септември от Европейската комисия представи своя план за достигане на таргета за понижение на емисиите с 55% до 2030 г. и обяви, че най-малко 30% от дългосрочния бюджет на ЕС на стойност 1.8 трл. евро ще бъдат заделени за мерки, свързани с климата.

Зададените от ЕС цели са част от усилията в световен мащаб в борбата с климатичните промени посредством намаляване на замърсяването на атмосферата и най-вече намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

Парижкото споразумение за изменението на климата, подписано в Париж през 2016 г., има за цел задържане на покачването на средната температура в световен мащаб до значително под 2 градуса по Целзий.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg