ЕС ще продължи да се разширява, въпреки кризата

1204
ЕС ще продължи да се разширява, въпреки кризата

Според доклад на комисията в Брюксел, Европейският съюз е в готовност да продължи разширяването си, въпреки трудностите, пред които е изправен в контекста на икономическата криза.

„Европейският съюз, който вече увеличи броя на своите членове от 27 на 28, ще продължава да се разраства въпреки икономическата криза и предизвикателствата, съпътстващи приемането на нови демократични страни.”

Това заключение се съдържа в редовния годишен доклад на Европейската комисия по политиката на разширяване на ЕС, съобщи bTV.

„Политиката на разширяване продължава да допринася за мир, сигурност и разцвет”, твърди още документът, който обхваща всички аспекти от процеса на интегриране на 8-те държави-кандидати за членство в блока.

С приемането на Хърватия като 28-ия член на ЕС през юли 2013 г. след дълги години на реформи, както и факта, че други страни от Западните Балкани са поели пътя към пълноправно членство в ЕС, „разширяването представлява инвестиция в устойчивата демокрация и демонстрира капацитета на ЕС да бъде глобален актьор”, посочва документът.

"Разширяването към Югоизточна Европа помага да се избегнат проблемите, свързани с липсата на стабилност”, се подчертава в текста.

Докладът за 2012 г. дава добри оценки на Албания, Македония и Черна гора, докато, според него, Сърбия и Косово трябва да работят за намаляване на напрежението помежду си, преди да получат ясни перспективи за членство в съюза.

Босна и Херцеговина ще се наложи да поработи допълнително, преди да получи статут на кандидат.

Няма добри новини и за Исландия, която за последната година не е покрила достатъчно от критериите за присъединяване, а в страната съществува активно обществени разногласие относно това дали населението желае членството.

Двадесет и петгодишната кандидатура на Турция пък остава блокирана заради неуредените отношения по Кипърския въпрос.

Но след ожесточените политически пререкания между Брюксел и бившите комунистически страни Унгария и Румъния през последните две години, Европейската комисия заяви, че за в бъдеще ще залага повече на уважението към европейските ценности от страна на страните-кандидати.

В процеса на разширяване, страните получават статут на „кандидат за член” при условие, че покрият определени демократични стандарти – Сърбия и Македония са в тази категория – и в бъдеще ще имат възможността да започнат преговори за присъединяване, след като хармонизират своето законодателство, съобразно 35-те преговорни глави.

Според доклада страните-кандидати трябва да положат допълнителни усилия в областите: човешки права, държавно управление, борба с престъпността, борба с корупция и свободата на словото.

От сега нататък Европейският съюз ще засяга проблемите на върховенството на закона още преди започване на преговорите за членство.

Досегашният опит в разширяването на ЕС и предизвикателствата пред страните-кандидати подчертават ролята на върховенството на закона и важността тя да бъда поставена в основата на преговорния процес, изтъква още докладът.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg