Етикетите "произведено в..." стават задължителни за дрехите

733
Етикетите

Етикетите "Произведено в..." трябва задължително да се слагат на дрехите, които се продават в Европа, настоява Европейският парламент в гласуваното във вторник изменение на регламента за етикетиране на текстилните продукти. Освен това, според депутатите в скоро време може да се наложи изготвянето на нова хармонизирана задължителна схема от изисквания.

Отбелязването на етикета на страната производител трябва да бъде направено задължително, за да се гарантира, че потребителите не се подвеждат от етикети, които внушават, че дадена дреха е произведена в ЕС, а не в трета страна (като Китай или Пакистан), съгласно приетите от ЕП изменения в системата за етикетиране на ЕС. В момента слагането на етикетите "Произведено в" е доброволно, и на практика тяхното използване зависи от националното законодателство на всяка държава членка. За сравнение, поясняването на страната на произход е строго регламентирано в САЩ, Канада и Япония.

Новите текстили да стигат по-бързо до пазара

Настоящето законодателство на ЕС за етикетите на текстилните продукти се отнася само до хармонизирането на наименованията на текстилните влакна - към момента има 48 влакна (18 естествени и 30 синтетични), които се продават на вътрешния пазар - и посочването на етикета на влакната, които са използвани в текстилните продукти.

Въпреки че ЕП първоначално поиска да бъдат гласувани само техническите предложения на Комисията (целящи да намалят времето, необходимо за пускане на пазара на нов вид текстилно влакно), в крайна сметка депутатите придадоха на предложението по-политически привкус с вкарването на задължителното отбелязване на страната на произход в новото законодателство.

За помогнат на потребителите да извършват информиран избор, депутатите ще поискат от Комисията да представи доклад в следващите две години, и ако е необходимо, и предложение за законодателство, което да наложи предложените изисквания за етикетиране в целия ЕС. Този доклад ще трябва да разгледа хармонизираните изисквания за информация на етикети относно грижите за продукта (в момента е доброволно), размера и номера на дрехите и обувките, предупреждения за здравето и безопасността (запалителност, възможни алергени съставки).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg