ЕЦБ отпусна шестдневни кредити за 111 млрд. евро

947
ЕЦБ отпусна шестдневни кредити за 111 млрд. евро

Европейската централна банка обяви, че ще отпусне на търговските банки шестдневни заеми на стойност 111.2 млрд. евро, за да им помогне да се справят с изтичането на 12-месечната й кредитна линия днес, информира Bloomberg.

От ЕЦБ съобщават, че днес шестдневни заеми при лихва от 1% са поискали общо 78 банки. Днес банките трябва да върнат 442 млрд. евро, отпуснати им под формата на 12-месечни заеми, което е най-голямото количество, отпускано някога от ЕЦБ.

Банките вчера поискаха 131.9 млрд. евро под формата на тримесечни заеми, което беше по-малко от предварително очакваното.

Дълговата криза в Европа направи банките внимателни при заемането на средства помежду си, което усложни изтеглянето на нестандартните стимули от страна на ЕЦБ, които банката използва, за да се бори с миналогодишната финансова криза.

ЕЦБ вече не предлага 12-месечни заеми на банките, но дълговата криза я принуди да представи неограничено кредитиране под формата на тримесечни и шестмесечни заеми и да започне изкупуването на облигации на страните с голям бюджетен дефицит.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Common Stocks
# 0
14:07 | 1 July 2010
Сега вече въпроса за бюджетния дефицит на България става изключително актуален. Емитирането на облигации от министерството на финансите също зависи от размера на дефицита. Според информацията, с която разполагам, бюджетният дефицит е около 10 %. Търговията с дълговите ценни книжа, каквито са облигациите е работа за компетентните банкови институции, в които работят най-добрите финансови експерти по капиталовите пазари световен мащаб. Емитирането на ДЦК е от компетентността на държавата, а емитирането на общински и корпоративни облигации е от компетентността на съответните общини и корпорации. Емитирането на дългови ценни книжа е начин емитентите да получат финансиране, за което купувачите на обигациите получават съответната печалба. При облигациите съществуват понятия като падеж, главница и изплащане на съответните лихви, които понякога могат да бъдат под формата на купони. Много от живеещите в страната си спомнят купонната система в началото на последното десетилетие на миналия век. Огромният дефицит на всякакви видове стоки създава условия за разцвет на търговията с тези стоки. Огромният дефицит на ценни книжа, предлагани за продажба, създава великолепни предпоставки за значително повишаване на цената им. Според финансовите анализатори и г-н министъра на финансите, България излиза от кризата с бързи темпове. Според международните финансови експерти обаче, бюджетният дефицит не е определен по подходящ начин. Наскоро страната ни беше посетена от Стив Ханке, Ричард Ран и други от най-добрите финансови експерти. Congratulation to the team of Profit.bg. Have a nice day.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg