ЕЦБ завиши прогнозирания за тази година ръст на Еврозоната до 2.4%

507
ЕЦБ завиши прогнозирания за тази година ръст на Еврозоната до 2.4%

Европейската Комисия завиши прогнозирания ръст на еврозоната за настоящата година, след забележителното й повишение от миналата и положителното развитие на пазара на труда.
В същото време от там сигнализираха, че Европейската централна банка най-вероятно ще повиши равнището на лихвите в зоната до ниво от 4% на годишна база.

За настоящата година от комисията очакват ръстът на еврозоната да нарасне до 2.4%, което бе повишение с 0.3 процентни пункта на досегашните очаквания на комисията.

За изминалата година ръстът на икономиката на еврозоната нарасна с 2.7%, което бе и най-голямото й повишение за последните шест години.

Ръстът на европейските икономики е бил резултат от стабилното повишение на потребителските разходи, подкрепени от доброто развитие на пазара на труда, като за годината в страните от ЕС са били създадени 3 млн. нови работни места, 2 млн. от които са били в страните от еврозоната.

Инфлацията в еврозоната за изминалата година е възлязла на 2.2%, както сред страните от ЕС, така и на тези от еврозоната.

Положително въздействие за развитието на европейските икономики оказва и спадът в цените на енергийните ресурси на фона на наблюдаваното през последните месеци поевтиняване в цената на петрола.

За настоящата година прогнозите са инфлацията в еврозоната да се запази на ниво около целените от ЕЦБ 2% на годишна база.

Негативно влияние върху развитието на европейските икономики през годината се очаква да оказва освен повишението на лихвите от страна на ЕЦБ, така и евентуалното по-нататъшно поскъпване на еврото спрямо долара, което прави европейските стоки по-скъпи на международните пазари.

Въпреки положителните очаквания за ръста на европейската икономика, еврото регистрира понижение спрямо долара, като към момента единната валута се разменя на нива около 1.3110 долара, на фона на нивата му по-рано от над 1.3150 долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg