Еверест има сериозен санитарен проблем

7726
Еверест има сериозен санитарен проблем

© Pixabay

Когато ентусиастите по света предприемат мечтаното изкачване на най-високата планина в света, едва ли санитарните проблеми попадат сред най-важните им приоритети.

Само през този сезон 12.7 тона човешки екскременти - тегло, еквивалентно на два възрастни слона - са били изнесени от базовите лагери до близко селище, сочат данните на Sagarmatha Pollution Control Committee (SPCC) – местно НПО, което има за цел да изчисти Еверест.

В шерпското селище Горак Шеп, което се намира на над 5 100 метра надморска височина, има отворени ями, в които се изхвърлят човешките отпадъци.


Това обаче крие риск нечистотиите да станат толкова много, че да се влеят в реките, предизвиквайки екологична катастрафа, свързана със замърсяване на питейната вода в региона, посочва Гари Портър, пенсиониран планинар и инженер от Вашингтон, САЩ.

„Това е неприятно и нехигиенично, представлява здравен проблем и екологичен кошмар”, казва Портър пред CNN.

„Преживях тръпката и величието на връх Еверест, но видях и това, което се случва, когато ние, хората от западният свят, напуснем, сякаш нашите отпадъци изобщо не смърдят”, казва той.

Но инженерът не вини катерачите, тъй като тяхната главна цел е да се върнат у дома невредими.

Непалските власти също не бива да бъдат обвинявани за ситуацията, тъй като наблизо няма как да има пречиствателни съоръжения.

Смалява ли се връх Еверест? Екип от учени ще извърши специална експедиция за измерване на върха

Янджи Дома, представител на SPCC, е съгласен, че настоящото управление на човешките отпадъци е голям проблем.

„Опитваме се да се уверим, че не се ходи до тоалетна в самия глетчер. Но главният проблем е, че е много студено и те не се разграждат по естествен начин.”, казва той. 

Така за целта Портър, заедно с приятеля си Дан Мазур, създават Mount Everest Biogas Project преди близо 8 години, с цел да се справят с този екологичен проблем.

През годините те умуват над идея да бъде поставено съоръжение за биогоз в селището Горак Шеп, който да превръща човешките нечистотии в метан.

Въпреки, че тези съоръжения не са нещо ново по света и са сравнително евтини за инсталация, ниските температура правят начинанието особено предизвикателно.

Това е така, тъй като процесът изисква наличието на бактерии, които се хранят с органичните отпадъци. За целта обаче тези микроорганизми трябва да бъдат държани на топло, обяснява Портър.

Плановете отсносно Mount Everest Biogas Project включват употребата на соларни панели, които да предават топлина към съоръжението за преработка. Освен това ще са нужни и батерии, които да съхраняват енергията през нощта, когато слънцето се скрие.

Крайният продукт би бил метан, който може да се използва за готвене или осветление, а остатъчните материли биха били идеална тор за земеделските култури.

„Взимаме неприятни неща и ги превръщаме в два продукта, които могат да бъдат използвани от хората в Непал”, обяснява Портър.

По думите на Портър, катерачите често вземат антибиотици, като това може да означава, че наличието им в изпражненията може да повлияе на способността на бактериите да преработят отпадъците.

Но за щастие малки съоръжения, намиращи се в Kathmandu University, са успели да преработят човешки отпадаци от шепското селище в метан.

Екипът обаче трябва да проведе допълнителни проучвания дали крайният продукт е напълно чист от вредни микроорганизми, за да е ясно дали може да се ползва за тор.

Портър посочва, че през тази година ще започнат тестовете за това, като планът е да се филтрират замърсителите в подземна септична яма.

Свалиха пет тона боклук от ЕверестОстанали са още много на върха

Mount Everest Biogas Project има сключено споразумение с организацията SPCC и ще започне веднага, след като разполага с нужното финансиране.

Според изчисленията на Портър, първото съоръжение за метан ще струва около 500 хил. долара, като по-голямата част от сумата ще отиде за транспортни разходи, тъй като шерпското селище е високо в планината.

След време обаче тези разходи ще стават все по-малки и по-малки, като Портър планира да остави управлението на съоръжението на SPCC.

Янджи Дома се надява проектът да успее. „Това е доста иновативно решение относно проблема с човешките отпадъци в дългосрочен план, тъй като понастоящем не се справяме толкова добре”, казва той.

За Портър цялата работа е свързана с отплащане към непалското общество.

„Аз бях част от проблема, така че сега се надявам, че мога да бъда част от решението”, добавя той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg