Евродепутатите искат ново законодателство за регулация на финансовите пазари

392
Евродепутатите искат ново законодателство за регулация на финансовите пазари

След последните сътресения на финансовите пазари евродепутатите поискаха във вторник от Европейската комисия да подготви ново законодателство за регулация на финансовите пазари. Темата доминира и по време на редовните пресконференции на политическите групи, съобщиха от представителството на Европарламента у нас.

Според лидера на ЕНП-ЕД Joseph Daul (Франция) ЕС трябва да извлече поуки от тази криза, с оглед на ново законодателство за регулиране на финансовите пазари. Неговият германски колега Alexander Radwan подчерта нуждата от по-тясна координация и сътрудничество между контролните органи на държавите членки.

Лидерът на ПЕС Martin Schulz (Германия) смята, че е необходима повече прозрачност, като цяло и в частност на финансовите продукти, и по-добър държавен надзор.

Председателят на АЛДЕ Graham Watson(Великобритания) също подчерта нуждата от регулации на финансовите пазари. "Не бива да позволяваме банките да заемат 30 пъти по-големи суми от техните активи". В същото време той подчерта, че е необходимо по-добро регулиране на пазара, той обаче не бива да се поставя в "усмирителна риза".

От Партията на Зелените посочиха, че няма да подкрепят доклада на Poul Nyrup Rasmussen (ПЕС, Дания) за мерки, свързани с хедж фондовете и фондовете за дялово участие, защото настояването към ЕК да подготви ново законодателство било прекалено разводнено.

По време на пленарния дебат в понеделник ирландският депутат Eoin Ryan от Съюза за Европа на нациите посочи, че трябва "да работим заедно, за да върнем доверието във финансовите институции".

Представителят на Европейската Обединена Левица/Северна Зелена Левица
Ilda Figueiredo заяви в пленума, че обществени средства, които липсват за социална политика, трябва да се използват за избягване на по-големи загуби на финансовите групи. "Печалбите бяха за много малка група от инвеститори и администратори с огромни заплати, но тези, които ще понесат последствията, винаги са едни и същи - хората, които ще станат безработни и хората, които ще се налага да плащат високи лихвени проценти".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg