Евродепутатите за финансовата криза

409
Евродепутатите за финансовата криза

Сътресения на борсите, проблеми в някои банки, загуба на доверие, рецесия. Колко сериозна е финансовата криза? Как ще се отрази тя на европейците? Какви са причините за нея? Темата коментираха няколко евродепутати, които се занимават с финансовата тема, цитирани от представителството на Европарламента у нас.

Какви са причините за кризата?

Според френската депутатка Pervenche Berès от ПЕС, която е председател на Комисията по икономически и парични въпроси, настоящият епизод във финансовата криза не е изненада. "Ситуацията в Европа е свързана с тази в САЩ. Мерките, взети досега обаче, са насочени основно към справяне с проблема с ликвидността."

Обяснението на Margaritis Schinas (ЕНП-ЕД, Гърция) е просто: "В САЩ на всеки долар реална инвестиция се падат 32 долара банков кредит, докато в Европа за един долар депозит, банките заемат 12 долара. Ние сме болни от американската ексцентричност, но не сме създали наша ексцентричност."

Българската депутатка от АЛДЕ Мариела Величкова Баева вижда причините за кризата в търсенето на печалба, липсата на знания за реалното състояние на пазара и за възможните опасности пред него, както и в пренебрегването на последствията.

Как кризата се отразява на гражданите?

Pervenche Berès е категорична, че когато реалната икономика е засегната, гражданите също са засегнати. "Обикновените граждани със сигурност ще бъдат повлияни, що се отнася до покупателната способност, работните места" .

Според германската депутатка от Партията на Зелените Heide Rühle "финансовата криза ще затрудни изпълнението на целите на Лисабонската стратегия (за икономически растеж и конкурентноспособност), тъй като тези финансови сътресения ще засегнат реалната икономика ".

Мариела Величкова Баева подчерта, че "процесът на спестяване и инвестиране е от решаващо значение за функционирането на макроикономическата система. Икономическият растеж зависи от координацията на тези дейности. Моята тревога е, че когато перспективите за бъдещето са замъглени от сегашните обстоятелства, инвестиционните планове могат да се свият драстично, което води до намаляване на доходите и свиване на потреблението ".

Какво може да се направи в Европа?

Pervenche Berès смята, че не е достатъчно ЕЦБ да инжектира ликвидност. "Трябва да направим нашите финансови пазари по-здрави. А това не може да бъде постигнато от всяка държава членка поотделно. Съществува реална необходимост от европейска инициатива."

Margaritis Schinas смята, че има нужда от нови правила за нова икономика. Някои от мерките, според него, са по-добра законодателна защита за цялата финансова система, надзор над агенциите за кредитен рейтинг и по-ефективни правила за банките."

Heide Rühle се обявява за затягане на финансовата регулация, преразглеждане на методологията за оценяване на риска и укрепване на надзора.

Според Мариела Величкова Баева "не можем да очакваме, че ЕС ще окаже влияние върху тенденциите на икономическите събития. Трябва да се прочетат и изтълкуват сигналите, които пазарът ни изпраща. Имаме нужда от колкото се може по-малка и колкото се може по-ефективна интервенция, когато решенията на бизнеса за натоварени със социални последствия интервенцията е необходима."

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg