Европа и Америка играят на „дърпай въжето” с фондовите индекси

2246
Европа и Америка играят на „дърпай въжето” с фондовите индекси

САЩ и Европа играят на „дърпай въжето” с фондовите бенчмарк индекси. От една страна, позитивните данни за американската икономиката продължават да изненадват анализаторите, но от друга страна, тревогите, че дълговата криза ще се разрасне, задушават напредъка и натискат котировките надолу.

Същата игра се повтори и в четвъртък. Акциите прекратиха тридневния си спад, подкрепени от силни данни за пазара на труда и промишлеността в САЩ.

Според правителствена статистика, броят на хората, подаващи молба за помощи за безработни за първи път е паднал с 18 хиляди през изминала седмица до 366 хиляди – най-ниското ниво, регистрирано от май 2008 г. насам. Отделно, доклади на Федералния резерв за промишлеността в Ню Йорк и Филаделфия за декември разкриха по-значимо от очакванията оживление. Общият икономически индекс на Ню Йорк скочи до седем месечен рекорд от 9.5 пункта спрямо едва 0.6 за ноември. За Филаделфия, показателят се покачва от 3.6 на 10.3 пункта.

Новината бе посрещната с ентусиазъм, тъй като, макар че инвеститорите са наясно, че няма начин европейските неволи да не се отразят на САЩ, те вярват, че силното представяне на икономиката напоследък дава надежда, че въпреки всичко рецесията може да бъде избегната.
И докато бенчмарк индексите тръгнаха нагоре, Старият континент побърза да се включи в играта на „дърпай въжето” и ограничи покачването им.

Настроението на инвеститорите бе помрачено от изказване на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, която предупреди в реч, изнесена във Вашингтон, че „европейската криза не само се задълбочава, но и ескалира”. Лагард подчерта, че проблемът не може да бъде разрешен чрез усилията на една-единствена група държави.

Отвъд океана обаче долетя и една позитивна новина – Испания успя да проведе успешен аукцион за съкровищни бонове, пласирайки повече книжа от планираното. Резултатът подкрепи финансовия сектор, който напредна с 1.6%. Този път обаче повишението бе ограничено от местен фактор. Citigroup Inc. дръпна надолу индустрията като цяло, поевтинявайки с 0.5% до 25.92 долара, изличавайки предходният си скок от 3.3%. Причина за отстъплението бе новината, че комисията по ценните книжа и борсите оспорва решението на федералния съд, който отхвърли постигнатото между нюйоркската банка и институцията извънсъдебно споразумение за 285 млн. долара Citigroup бяха обвинени, че са подвели клиентите си с рискови ипотеки на стойност 1 млрд. долара.

Отделно, след приключване на търговската сесия Fitch Ratings обявиха, че понижават рейтинга на Bank of America Corp., Goldman Sachs Group Inc. и Citigroup. Кредитната агенция обосновава решението си с негативното влияние на финансовите регулации и неблагоприятните пазарни условия. Дългосрочният рейтинг на заемодателите падна с едно ниво до A от A+. Понижени бяха оценките и на лондонската Barclays Plc, на Credit Suisse Group AG, Deutsche Bank AG и BNP Paribas SA.

Фармацевтичният гигант Merck бе най-силният представител на Dow Jones Industrial Average, покачвайки се с 2.3% до $36.36, следван от Travelers, които напреднаха с 1.5% до 56.81 долара и Pfizer, с 1.3% до $21.14.

Книжата на FedEx скочиха с 8% до 83.47 долара – най-силният напредък от април 2009 г. насам. Позицията на карго-превозвача се смята за индикатор за развитието на икономиката като цяло, тъй като компанията обслужва разнородни пратки, от фармацевтични продукти, до финансови документи. FedEx се похвалиха с печалба за тримесечието, която надмина прогнозите на анализаторите, след като американските потребители оживено пазаруват онлайн в навечерието на коледните празници. Отделно, спедиторът поръча 27 самолета Boeing Co. 767, в отговор на което котировките на авиопроизводителя отбелязаха напредък от едно на сто до 70.61 долара.

Novellus Systems регистрираха най-силното покачване в S&P 500, скачайки с 16% до 40.37 долара. Причина за интереса на инвеститорите бе обявеното от Lam Research намерение да закупят снабдителя на машини за производство на полупроводници в сделка, оценяващи акциите на 44.42 долара. Lam Research обаче паднаха с 8.4% до 36.17 долара.

Michael Kors Holdings Ltd., компанията за облекла, носеща името на дизайнера, който я основа, скочи с 21% на борсовия си дебют, до 24.20 долара. В сряда дружеството продаде 47.2 млн. дяла за 20 долара на парче и успя да набере капитал от 944 млн. долара – с 19% над предвиденото.
Най-слабата позиция от S&P 500 бяха Discover Financial Services, които отстъпиха с 3% до 23.07 долара. Печалбите на компанията за четвъртото фискално тримесечие скочиха с 47%, надминавайки очакванията на анализаторите, но инвеститорите изразиха тревогата си, че потенциалът за напредък е изчерпан.

В четвъртък, технологиите и енергетиката бяха единствените сектори от S&P 500, отбелязали спад. Най-големият глобален производител на соларни панели First Solar Inc. се срина с шест на сто до 31.45 долара, след като Robert W. Baird & Co снижиха оценката си за компанията. Chevron Corp. поевтиня с 0.9% до 99.67 долара, след като суровият петрол достигна до най-ниското си ниво от шест седмици насам.

Все пак, след тридневния спад, основните бенчмарк индекси успяха да отбележат макар и скромен напредък. The Dow Jones Industrial Average се покачи с 45.33 пункта, или 0.4%, до 11,868.81, а Standard & Poor's 500 – с 0.3% до 1215.76. Технологично ориентираният Nasdaq Composite направи минимална крачка напред от 0.1% до 2541.01.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg