Европа напомни болезнено за себе си и повлече Уол Стрийт надолу

851
Европа напомни болезнено за себе си и повлече Уол Стрийт надолу

Европа болезнено напомни за себе си в сряда и повлече щатските фондови индекси надолу.

В центъра на вниманието бе Испания, която успя да набере едва 2.589 млрд. евро на аукциона за петгодишни облигации, при планиран максимален обем от 3.5 млрд. евро. Освен че инвеститорският интерес бе вял, постигнатата доходност бе разочароваща – тя се вдигна до 4.32%. Резултатът веднага повлия на дълговите пазари, като десетгодишните испански книжа скочиха до най-високото си ниво от 9-ти януари насам - 5.712%, спрямо 5.445% предходния ден.

Свиването на продажбите на дребно в еврозоната само подчерта тревогите, че все още е твърде рано да се зачеркне Стария континент от списъка с реални глобални заплахи.

Подобно на колегата си Бен Бернанке, и президентът на Европейската централна банка Марио Драги отказа да даде конкретна надежда за бъдещи монетарни стимули, въпреки че призна, че рисковете за икономиката остават. Съвсем очаквано, регулаторите оставиха лихвените равнища без промяна за четвърти пореден месец.

Новините от САЩ не спомогнаха особено за разведряване на настроението, като сравнително силният доклад за пазара на труда бе компенсиран от по-слабото от очакваното представяне на сектора на услугите.

Индикаторът на Institute for Supply Management, следящ непроизводствения сектор, падна до 56 пункта през март след като удари едногодишен рекорд от 57.3 пункта през февруари. Средната прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg News, предвиждаше по-скромно понижение до 56.8.

На този фон новината, че частните фирми в САЩ са наели 209 хиляди нови служителя през март не успя да породи особен ентусиазъм, макар че резултатът надвиши очакванията за повишение на наетите лица от 200,000. В петък, когато се очаква официалната правителствена статистика за пазара на труда, фондовият пазар ще е в почивка, тъй като на тази дата американците ще празнуват Разпети петък.

В сряда, предсрочно разпнат бе технологичният сектор. Компонентата на S&P 500, следяща IT компаниите, се срина с 1.4% - най-силният спад от 21 декември насам. Един от главните виновници за отлива на инвеститорски интерес бе SanDisk, чиито книжа поевтиняха с цели 11% до $44.51. Производителят на флаш памет обяви, че приходите му за тримесечието, приключващо на 1-ви април, едва ли са надминали 1.2 млрд. долара – под предходно прогнозирания диапазон от 1.3 - 1.35 млрд. долара.

Най-големият щатски доставчик на компютърна памет Micron Technology Inc. последва негативната тенденция, като отстъпи с 4.1% до 7.66 долара.

Microsoft и Cisco Systems се наредиха сред най-слабо представилите се от сините чипове, с понижение от съответно 2.29% и 2.21%, до 31.21 и 20.36 долара.

Уол Стрийт побегна и от компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, като Morgan Stanley Cyclical Index падна с 1.4%.

Акциите на най-големият американски производител на алумий Alcoa Inc. поевтиняха с 2.5% до 9.81 долара.

Денят не бе по-успешен и за финансите - KBW Bank Index се срина с 1.8 на сто, като книжата на Bank of America затвориха с 3.1% надолу, до 9.20 долара, а на JPMorgan – с 2.2 на сто до 44.41 долара.

General Electric Co. пострадаха от понижената оценка на Moody’s Investors Service, които орязаха рейтинга им, позовавайки се на засилените рискове, застрашаващи финансовите подразделения на компанията. Котировките по позицията се стопиха с 1.1% до 19.74 долара.

В сряда, Dow Jones Industrial Average загуби 124.8 пункта от стойността си, или 1%, до 13 074.75, а Standard & Poor's 500 падна с 14.42 пункта, или 1.02 на сто, до 1,398.96. Технологично ориентираният Nasdaq Composite се срина с 45.48 пункта, или 1.46%, до 3 068.09.


 

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg