Европа потъва към нова рецесия

1850
Европа потъва към нова рецесия

Старият континент вече търпи страничния ефект от рецептата за справяне с кризата, която прилагат много европейски страни. Строгите мерки за икономии, за които настояват консервативните лидери в Евросъюза, създават бюджетна дисциплина и намаляват дълга. Според немалко анализатори обаче те оказват натиск над потреблението и задушават растежа.

Ще подействат ли, и как, илачите, които предписва Брюксел ще покаже разрастването на епидемията от рецесии, която постепенно обзема отново Европа, съобщи бТВ. Когато заболяването е тежко е необходимо силно и спешно лечение. Всеки „работещ” медикамент обаче има и силни странични ефекти.

Въпреки че за 2011 г. икономиката на еврозоната е нараснала с 1.5%, 17-те страни от клуба на общата валута са регистрирали свиване на икономическата активност от 0.3% в четвъртото тримесечие, сочат данните на Евростат. Спад от 0.2% в края на миналата година отчете и стопанският локомотив на континента – Германия.

Холандия отново в рецесия

Холандската икономика е вече в рецесия. Това констатира холандското бюро за анализ на икономическата политика, съобщи радио RNW.

В прогнозен доклад, публикуван във вторник, държавната агенция очаква икономиката на страната да се свие с 0.5% през 2012 г. Бюджетният дефицит трябва да е 4.6% от БВП за миналата година, а през тази – 4.1%.

Съвсем ясно е влошаването на картината спрямо предходния доклад на бюрото през септември, когато очакванията на икономистите за тази година бяха за 2.9% дефицит.

Икономическият министър Максим Ферхаген коментира, че Холандия се нуждае от мерки и реформи, които не само пестят средства, а предлагат и перспектива за излизане от трудния период. По-думите му страната трябва да достигне по-добра форма, отколкото преди началото на кризата.

„Всички ще усетим ефектите на влошаващата се икономика,” предупреди Ферхаген и въздъхна: „2012 г. ще е трудна година.”

Италия ударена от кризата в еврозоната

Лоши новини и за Италия. Страната на Ботуша също е изпаднала в рецесия преди Нова година. Италианската икономика се е свила с 0.7% в последното тримесечие на 2011-а, показват данните на официалната статистика.

В предходното тримесечие икономическата контракция възлиза на 0.2%. Икономистите отбелязват изпадането в рецесия при свиване на икономиката в два последователни тримесечни периода.

Отслабналото потребителско търсене, скромните инвестиции, спадащият износ и понижението в индустриалното производство отразяват низходящата тенденция в икономическата активност на Апенините, коментира Ройтерс.

Италия бе засегната силно от ефектите на кризата в еврозоната, която отслаби доверието в икономиката и забави търсенето в световен мащаб.

Анализаторите очакват рецесията да продължи и в началото на 2012 г., макар и в по-мека форма заради по-добрите резултати в промишления сектор.

През декември кабинетът на премиера Марио Монти прие план за икономии, който включва увеличение на някои данъци, орязване на обществените разходи и пенсионна реформа. Всички тези мерки се очаква да окажат натиск върху икономическия ръст в краткосрочен план.

Според италианската централна банка икономиката на страната ще се свие с около 1.2% през тази година.

Гърция виси на косъм

Въпреки орязването на заплатите и пенсиите, което коства на гръцките политици подпалването на Атина, Брюксел отложи новия спасителен пакет на стойност 130 мрлд. евро. Финансовите министри на еврозоната ще вземат решение в понеделник.

Еврогрупата настоява за политически ангажимент от страна на гръцките политици по изпълнението на програмата за икономии дори след изборите напролет.

Отлагането на помощта е поредната пречка за получаването на спасителния заем. Без него Гърция може да изпадне в неплатежоспособност.

Гръцкият държавен дълг достигна феноменалните 360 милиарда евро, а правителството на премиера Лукас Пападимос трябва да посреща както ултиматумите на Брюксел, така и заплахите на улицата.

Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg