Европа премества стрелките на часовниците с един час напред в неделя

725
Европа премества стрелките на часовниците с един час напред в неделя

Европейските страни ще преместят часовниците си с един час в неделя във връзка с преминаването към лятното часово време и така в неделя 02:00 часа те ще показват 03:00 часа, предаде Франс прес.

От 1998 година преминаването към лятното часово време и връщането към зимното е хармонизирано в ЕС и вече важи за 27-те страни членки. То става през последната неделя на март в 02:00 часа сутринта и през последната неделя на октомври в 03:00 часа сутринта.

Мярката, която бе въведена във Франция след петролния шок през 1974 година, но е в сила във Великобритания и Ирландия от Първата световна война, а в Италия от 1966 година, цели да се спестява енергия, като се намали необходимото осветление в края на деня.

Всяка страна е свободна да избира и зимното, и лятното часово време, определящо се според меридиана на нейния часови пояс, като Португалия, Великобритания, Ирландия и Канарските острови изостават с един час спрямо Франция, докато Гърция, Финландия и балтийските страни изпреварват с един час Франция.

Така при преминаването към лятното часово време часът е 02:00 часа сутринта по зимното европейско време, но 01:00 часа във Великобритания и Португалия и 03:00 часа в Източна Европа.

Във Франция Агенцията по околната среда и контрола на енергията е изчислила, че 1.3 милиарда kWh се спестяват с промяната в часовото време, а това са 4% от потреблението, свързано с осветлението, и се равнява на общата консумация на електроенергия за една година на град с население 200 000 души.

Над 70 страни в света са избрали да имат летен режим, отбелязва БТА.

Редица асоциации се противопоставят на тези промени в часовото време през годината, като изтъкват вредното му въздействие върху здравето на хората (сънливост, прекомерна употреба на сънотворни и други успокоителни...) и нарушенията, които предизвикват в поведението на животните. Освен това критиците на тази политика отбелязват освен това, че икономиите на енергия, които се правят, са спорни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg