Европа регистрира рекордно ниски вредни емисии от поне 30 години

1075
Европа регистрира рекордно ниски вредни емисии от поне 30 години

© Unsplash

През ноември 2022 г. са отчетени най-ниските месечни стойности на общите емисии на CO2, потреблението на газ, емисиите на CO2 в енергийния сектор и производството на енергия от изкопаеми горива в ЕС от поне 30 години насам. Това сочи нов доклад на Центъра за изследване на енергията и чистотата на въздуха (CREA), който проследява въглеродните емисии в Европа, цитиран от Cleantechnica.

Лаури Миливирта, водещ анализатор и автор на доклада, коментира, че данните показват, че обвиненията към ЕС за отстъпление от ангажиментите в областта на климата са напълно погрешни.

"Имаше много широко разпространено мнение, че Европа отстъпва назад по отношение на изменението на климата, заради войната в Украйна", посочва той пред The Guardian. "На срещата на COP 27 често се чуваха забележки в този смисъл и намеци, че Европа се връща към въглищата. Ние доказваме, че това не е така. Имаше погрешно тълкуване на потреблението на въглища."


Факт е, че някои държави-членки, включително Германия и Полша, се насочват към ограничено връщане към изгарянето на въглища за производство на електроенергия в условията на рязко покачващите се цени на газа и ограниченията в доставките след нахлуването на Русия в Украйна. Обединеното кралство също така постави в режим на готовност електроцентрали, работещи с твърдо гориво.

Според CREA обаче емисиите на CO2 и използването на въглища в енергийния сектор намаляват за трети пореден месец. Общите емисии на CO2 падат от юли насам, като това се дължи на драстичното намаляване на използването на изкопаеми газове в промишлеността и сградната поддръжка.

Това оборва широко разпространени очаквания, че кризата с изкопаемите горива ще доведе до увеличаване на въглеродните емисии в ЕС. Оказва се, че ЕС увеличава вноса на изкопаеми горива от цял свят, но не поради увеличаване на потреблението. По-скоро предприятията за комунални услуги в ЕС се опитват да си гарантират алтернатива на спрените доставки от Русия. Слабото производство на ядрена и водна енергия също води до повишено търсене на въглища и газ в началото на 2022 г., сочи още доклада.

ЕС одобри Механизмът обхваща секторите, които най-силно замърсяват околната среда

Европа далеч от твърдите горива

Миливитра коментира още, че трансформацията на европейската енергетика през тази година показва, че основната тенденция е свързана със силно отдалечаване от изкопаемите горива. "Ако някой беше казал преди година, че Европа може почти да премахне зависимостта си от руските изкопаеми горива за 10 месеца, щеше да бъде сметнат за луд", казва той. "Но ние се приближаваме все повече до този момент и това е забележително“.

Според CREA намаляването на емисиите се дължи на въздействието на високите цени върху търсенето, съчетано с увеличаване на производството на вятърна и слънчева енергия. „Производството на електроенергия от водноелектрически централи се възстанови от срива, който преживя през лятото, но френският оператор на ядрена енергия EdF не успя да изпълни плановете си за рестартиране на реактори, което доведе до рекордно ниско производство на ядрена енергия през ноември“, посоват анализаторите.

През ноември спада и производството на електроенергия от въглища и газ на годишна база. В същото време както вятърната, така и слънчевата енергия отбелязват нови рекорди през месеца, макар че абсолютният дял на втората логично намалява през зимните месеци.

„Високите цени на изкопаемите горива също насърчават рязкото ускоряване на инвестициите в чиста енергия и енергийна ефективност, което с течение на времето ще окаже значително въздействие върху емисиите“, категорични са от CREA.

В Германия увеличението на производството на вятърна и слънчева енергия компенсира затварянето на атомни централи, а производството на електроенергия от въглища и газ е намаляло спрямо предходната година.

Спадът на ядреното производство във Франция също е сериозен, но намаленото търсене, съчетано с увеличеното производство от алтернативни източници предотврати ръст на използването на изкопаеми горива, посочват от центъра и дават още няколко примера: „В Испания, Белгия и Италия увеличаването на производството на електроенергия от възобновяеми източници и намаляването на търсенето също се съчетаха, за да се намали производството на енергия от изкопаеми горива. В Чешката република, Полша, Финландия, Швеция и Нидерландия не е имало увеличение на производството на чиста енергия, но производството на енергия от изкопаеми горива е намаляло независимо от това, поради намаленото търсене“.

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg