Европа се готви за газова война

1349
Европа се готви за газова война

Европейският парламент (ЕП) одобри на заседание във вторник законопроект за безопасна доставка на газ в страните от ЕС. Новите мерки ще трябва да гарантират колективната газова сигурност на страните-членки на съюза при евентуални кризисни ситуации - извънредно ниски температури или проблеми с доставките на вносен газ, информира FINMARKET.

Законопроектът бе „иницииран в резултат на кризите при снабдяването с руски газ през 2008 и 2009 г.", се казва в материалите на ЕП. Газпром доставя на европейския пазар една четвърт от потребяваната в Европа суровина. Заради газовите противоречия между Русия и Украйна доставките бяха прекъснати през януари 2009 г. Освен това редица европейски страни се изправиха през това лято пред проблема с намалено подаване на суровината, след като руският монополист ограничи подавания газ на Беларус. Преди това Москва и Минск водеха няколко газови войни - през 2004 и 2006 г.

Новият закон задължава доставчиците на газ да бъдат готови с безпроблемно снабдяване на клиентите си в срок до един месец при повишено търсене на газ в случай на крайно ниски температури, както и гарантиране нуждите на потребителите при обичайна зимна обстановка и кризисен недостиг на суровината. За това ще трябва да бъдат изградени допълнителни газохранилища и увеличен капацитетът на газопроводите, а и подобрена координация за газоподаване в рамките на ЕС.

Документът предвижда и внедряване на система за съединение на европейските газови връзки, която да даде възможност за доставка на газ в две направления и преразпределяне на газовите потоци. За изграждането на реверсивни тръбопроводи ЕК вече е заделила 1.4 млрд. евро. Приемането на закона ще трябва да послужи като сигнал за край на безразличието от страна на европейските правителства и частните компании спрямо употребата на газа като политическо оръжие, коментира пред BBC евродепутатът от Полша Конрад Шиманский.

Одобреният план ще трябва да гарантира на всички потребители в ЕС равен достъп до доставките на газ. При случаи на дефицит на суровината на първо място ще бъде доставено гориво за нуждите на населението. В извънредни ситуации държавата, сблъскала се с недоставен газ, ще получи оперативен достъп до запасите със суровината на съседни страни, се вижда още в текста.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Common Stocks
# 0
21:09 | 25 September 2010
Газовата война в Европа изобщо не е актуална. Тези от страните, които си плащат за доставките, ще получат газ, а тези които не си плащат - ще се радват на слънцето. Войната беше в Ирак, а не в Европа, като при това там загинаха около 4200 американски войници, а не европейски.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg