Европа ще произвежда една четвърт от глобалната вятърна енергия

1335
Европа ще произвежда една четвърт от глобалната вятърна енергия

Европа ще произвежда рекордните 258 гигавата електричество от вятърни централи през 2022 година, показват прогнозите на Европейската асиоциация на вятърните електроцентрали WindEurope, цитирани от Bloomberg. От асоциацията предвиждат още, че след пет години Европа ще произвежда една четвърт от глобалната вятърна енергия. 
 
Европейските оператори на вятърни електроцентрали ще инсталират по 17 гигавата нови мощности всяка година, което се равнява на около 17 ядрени реактора, за периода до 2022 година. След това обаче неяснотите около енергийната политика на европейските правителства, както и постепенното намаляване на субсидиите ще забавят темповете на растеж до 2030 година, се казва още в доклада на браншовата организация. 
 
Европейските държави бяха сред пионерите в развитието на възобновяемите енергийни източници, благодарение на целенасочената държавна политика за привличане на инвестиции и субсидираното изкупуване на "зелената" енергия, припомня Bloomberg. С времето цената за производството на вятърна енергия и за инсталирането на нови мощности се понижи дотолкова, че в днешно време някои държави одобряват проекти за производство на вятърна енрегия, които са напълно конкурентоспособни на конвенционалните енергоносители и не се нуждаят от субсидии. 
 
Все пак подобни случаи са по-скоро изключение, отколкото правило. От април 2017 година насам са реализирани шест подобни офшорни проекта с нулеви субсидии в Германия и Холандия. Франция обаче миналата седмица одобри изграждането на едва 118 мегавата нови вятърни мощности, което е под една четвърт от първоначално предвидения обем. Това е сигнал за евентуални проблеми за инвеститорите във вятърна енергия и то в държава, която е поела сериозни ангажименти в подкрепа на "зелената енергия" и в борбата с климатичните промени. 
 
Германия, Франция, Великобритания, Испания и Холандия ще заемат дял от 62% от всички новоизградени ветроенергийни мощности, прогнозират от WindEurope. За първото полугодия на 2018 година 81% от всички нови вятърни генератори в Европа са инсталирани във Великобритания. Обединеното кралство може да се похвали с пет нови вятърни парка.    

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg