Европа свири, а щатският фондов пазар танцува

1713
Европа свири, а щатският фондов пазар танцува

Щатският фондов пазар отново танцуваше на европейска музика в сряда. В навечерието на срещата на лидерите на Стария континент в Брюксел, инвеститорите гадаеха бъдещето по серия новини, които подхвърляха бенчмарк индексите в стъпка „две напред – едно назад”.

Новината, че Standard & Poor’s са изпълнили заканата си и са поставили Европейския съюз и страните от еврозоната в списъка с държавите за наблюдение, с евентуалната опасност от понижение на рейтинга, не трогна особено брокерите, които очакваха подобно развитие и го калкулираха в цените на акциите още в началото на седмицата.

Негативно влияние върху котировките оказа изказване на германския канцлер Ангела Меркел, която заяви, че не подкрепя идеята за комбиниране на двата спасителни фонда.

Инвеститорите, които таят надежди, че Европейската централна банка ще подаде ръка на закъсалите държави, споделящи обединената валута, приветстваха спекулациите, че в четвъртък институцията ще обяви серия от мерки за преодоляване на кризата. Сред обсъжданите варианти е улесняването на достъпа до кредити за банките, чрез отслабване на колатералните критерии и чрез предлагане на по-дългосрочни заеми.

Тревогите какво ще донесе края на седмицата – спасение или крах за еврозоната, бе на път да запрати бенчмарк индексите в негативна територия за деня, когато Nikkei излязоха с доклад, според който Г20 обмислят програма за отпускане на $600 млрд. на Международния валутен фонд, за да засилят мощта му във войната срещу дълговата криза. Пазарът тръгна нагоре в последните минути от сесията, докато CNBC не обявиха, че институцията отрича съществуването на подобни планове. Това удари спирачки на ръста, но в крайна сметка индексите успяха да приключат на позитивна територия.

И докато бъдещето е в ръцете на политиците от Стария континент, изглежда поне засега инвеститорите решиха да пренебрегнат местните новини, след като вече се освободиха от опасенията си, че щатската икономика може да навлезе в рецесия.

Така или иначе, анализаторите не бяха единодушни за значението на статистиката за потребителските кредити, които са нараснали с най-силното си темпо от октомври 2009 г. насам, със $7.65 млрд. до $2.46 трилиона.

Според едни, американците теглят заеми, защото не успяват да покриват разходите си, а според други, признаците за подобряване на пазара на труда са увеличили оптимизма им преди коледните празници и са ги окуражили да отворят по-широко портфейлите.

Финансовият сектор бе най-силно представилият се в сряда, след като започна деня като аутсайдер. J.P. Morgan Chase поскъпнаха с 2.3% до $34, Bank of America – с 1.9%, до $5.89, Morgan Stanley – с 4.6% до $17.34, а Goldman Sachs Group – с 3.9% до 105.13.

Енергетиката и комуналните услуги отбелязаха най-големи загуби, от съответно 0.7% и 0.3%.

Въглищно добивните предприятия тръгнаха надолу, след като Goldman Sachs понижиха оценката си за бранша, позовавайки се на предложенията за засилени екологични регулации. Peabody Energy отстъпиха с 3.4% до $36.95, Arch Coal Inc. – с 3.4% до $15.77, Alpha Natural Resources Inc. – с 0.9% до $24.66.

Разбираемо пострада и позицията на най-големия производител на строителна и минната техника в света. Книжата на Caterpillar регистрираха най-силния спад от компаниите, включени в Dow Jones Industrial Average - 1.1% до $94.89.

First Solar Inc. скочиха с 4.1% до $47.99 в отговор на новината, че MidAmerican Energy Holdings на Уорън Бъфет ще закупи калифорнийския им проект Topaz Solar Farm. Финансови подробности по сделката не бяха оповестени.

Сред най-силно представилите се позиции от S&P 500 бе доставчикът на компютърни услуги за отбранителния сектор SAIC Inc. Дружеството надмина очакванията на анализаторите с отчета си за третото фискално тримесечие и акциите му поскъпнаха с 6.6% до $12.95.

Talbots Inc. скочиха със цели 70 на сто до $2.65, след като веригата за дамски облекла заяви, че обмисля офертата на Sycamore Partners LP да ги закупи за $212 млн.

Други позиции със значително покачване за деня бяха Mitcham Industries и Men's Wearhouse.

Производителят на геофизично оборудване Mitcham Industries скочиха с 18% до $19.20 след повече от задоволителни резултати за третото фискално тримесечие.

Men's Wearhouse поскъпнаха с 20% до $32.51, като обявиха, че печалбата им за третото тримесечие е нараснала с 58% и повишиха прогнозата си за цялата 2011 г. за трети пореден път.

NYSE Euronext падна с 3.9% до $27.28. Raymond James Financial Inc. снижиха прогнозата си за печалбите на собственика на Нюйоркската фондова борса, позовавайки са на по-ниските обеми на търговия. В допълнение към това, плановете за сливане с Deutsche Börse се изправиха пред нови регулаторни предизвикателства.

Гигантът Monsanto, производител на генетично модифицирани семена, падна с 0.8% до $ 71.73, въпреки че потвърди оценката си за годишните си приходи.

В крайна сметка, оптимизмът надделя, и Dow Jones Industrial Average напредна с 0.4% до 12,196.37 в сряда, а Standard & Poor's 500 – с 0.2% на сто до 1261.01. Технологично ориентираният Nasdaq Composite отново отбеляза понижение, макар и съвсем скромно – от 0.01% до 2649.21.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време
Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...