Европа ускорява вливането на капитали в Стабилизационния механизъм

569
Европа ускорява вливането на капитали в Стабилизационния механизъм

Европейските лидери взеха решение да ускорят вливането на капитали в Стабилизационния механизъм. Германия, която бе подложена на натиск от Г-20 да увеличи размера на спасителните фондове, твърди, че ускоряването на вноските ще отстрани нуждата от допълнителни средства.

Въпросът за размера на Стабилизационния механизъм, който ще заработи от юли, ще бъде преразгледан в края на месеца, съобщава БНР.

"Лидерите на еврозоната потвърдиха ангажимента си да преоценят адекватността на тавана на Европейския механизъм за финансова стабилност и Европейския механизъм за стабилност до края на месеца", съобщи Херман Ван Ромпой, който бе преизбран за президент на ЕС, съобщава Фокус . "В добавка към това те се споразумяха да ускорят плащанията на капитала за Европейския меха низъм за стабилност (ЕМС)", добави той.

Ван Ромпой ще остане на поста председател на Европейския съвет, който заема от 2009 г., до края на 2014 г., отбелязва ДПА. Освен това занапред 64-годишният Ван Ромпой ще председателства редовните срещи на върха на еврозоната, решиха европейските лидери на заседанието си тази вечер в Брюксел.

Фискалният пакт за бюджетна дисциплина, който ще бъде подписан на заседанието на Европейския съвет в петък, институционализира тази роля, създавайки поста президент на евросрещите на върха (president of the eurosummit).

ЕМС е постоянен помощен фонд, който ще влезе в сила през юли и евентуално ще замести временния Европейски фонд за финансова стабилност. Действащият фонд вече спаси задлъжнелите Португалия, Ирландия и Гърция.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg