Европарламентът одобри бюджета на ЕС за 2008 г.

413
Европарламентът одобри бюджета на ЕС за 2008 г.

Членовете на ЕП приеха на второ четене бюджета на ЕС за 2008 г., с което приключи годишната процедура по приемането на бюджета. Парламентът гласува за бюджет от 120.346.758.612 евро в плащания, което се равнява на 0.96% от брутния национален доход (БНД) на ЕС и е с 5,7 % повече в сравнение с бюджета на ЕС за 2007 г. Бюджетът на ЕС ще бъде подписан в пленарна зала в Брюксел на 18-ти декември от 15.00 часа местно време.

Депутатите гласуваха сателитната система "Галилео" и Европейския технологичен институт да бъдат финансирани от Общността. Сумата, необходима до 2013 г., ще бъде осигурена при прегледа на финансовите перспективи. Общата сума предвидена за двата проекта е 3.7 млрд. евро до 2013 г.

За ОВППС ще бъдат отделени общо 285 милиона евро от бюджета на ЕС, което представлява увеличение от 125 млн. евро в сравнение с 2007 г. От тази сума 70 милиона евро ще бъдат използвани от инструмента за гъвкавост, който се използва за финансиране на непредвидени и изключителни разходи според междуинституционалното споразумение от 17 май 2006 г. Тези 70 млн. евро ще бъдат използвани през 2008 г. за финансиране на външните действия на ЕС, главно за ангажиментите на ЕС в Косово.

Парламентът подкрепи двойно увеличение на бюджета на европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници (FRONTEX). Така сумата, отпусната за агенцията в бюджета, е 70 млн. евро.

На първо четене относно постовете на Комисията, ЕП постави в резерв 49 млн. евро, но на второ четене одобри освобождаване на тази сума и поставяне в резерв само на 5 милиона евро.

В бюджета за 2008 г. за първи път в историята на Европейския съюз ще бъде отделена най-голяма сума за финансиране на растежа и създаването на нови работни места, а не както обикновено за земеделие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg