Европейската икономика с 0.1% ръст за четвъртото тримесечие

517
Европейската икономика с 0.1% ръст за четвъртото тримесечие

Възстановяването на европейската икономика почти спира през четвъртото тримесечие на 2009 г., след като компаниите продължават да намаляват инвестициите, а потребителите ограничават разходите си, което неутрализира ръста на износа, пише Bloomberg.

Корпоративните инвестиции падат с 0.8% в сравнение с третото тримесечие, когато отчитат спад от 0.9%, докато разходите на домакинствата остават без промяна, показаха днес данни на Евростат. Износът нараства с 1.7%, а вносът се увеличава с 0.9% за последните три месеца на 2009 г. БВП е нараснал с 0.1% в сравнение с третото тримесечие, когато е отбелязал ръст от 0.4%.

БВП на Еврозоната намалява с 2.1% на годишна база за четвъртото тримесечие, според днешните данни, които потвърждават първоначално изнесената оценка от 12 февруари. Правителствените разходи падат с 0.1% в сравнение с третото тримесечие, когато отчитат ръст от 0.8%, показват днешните данни.

За цялата година БВП се свива с 4.1% в сравнение с предварително обявеното очакване от 4%. За сравнение свиването на икономиката в САЩ е 2.4% през 2009 г., а в Япония 5%.

Германската икономика, която е най-голямата в Европа, стагнира през четвъртото тримесечие, след като отчита 0.7% ръст в предходните три месеца, докато БВП на Италия намалява с 0.2%. Икономическият ръст на Франция се ускорява до 0.6% в сравнение с 0.2%. Икономиката на Гърция се свива с 0.8% за четвъртото тримесечие.

Европейските компании разчитат на износа, за да увеличат продажбите си, след като домакинствата на континента намалиха разходите си.

Европейската централна банка днес вероятно ще запази основната си лихва без промяна на ниво от 1%, според проучване на Bloomberg сред икономисти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg