Европейската комисия дава заден ход за биогоривата

403
Европейската комисия планира да ореже схемата за изплащане на помощи на селски стопани, които отглеждат земеделски култури за производство на биогорива, съобщи БТА. Това ще бъде направено, тъй като най-новите данни сочат, че площите от два милиона хектара за такива култури, чието производството да бъде подпомагано, вече са доста надхвърлени.

Общият размер на площта, за която земеделците ще могат да получат субсидии от 45 евро на хектар, ако засадят култури, които да се използват за производство на биогориво за автомобили или на биомаса за отопление, ще бъде намален, обяви Европейската комисия.

Програмата за насърчаване на земеделците, които отглеждат култури за биогорива, бе задействана през 2004 година. Според самата Комисия през 2004 г. са били засети едва 300 000 хектара с годни за получаване на биогорива култури. Задействането на програмата обаче предизвикало бум и сега площите, засети с биокултури, са достигнали 2.8 милиона хектара. За изпълнението на програмата са отпускат 90 милиона евро годишно и тези средства вече не достигат.

Интересът на земеделците към въвеждането на биокултури рязко нарасна. В резултат за първи път през тази година бюджетът на програмата от 90 милиона евро ще бъде изцяло изразходван. По тази причина субсидията от 45 евро за хектар ще бъде изплатена само за две трети от площта, на която са засадени биокултури, посочи Европейската комисия.

Еврокомисарят за земеделието Мариан Фишер Боел е на мнение, че програмата за биокултурите, не трябва да се изпълнява в бъдеще, тъй като ще засегне цялостния селскостопански бюджет на Европейския съюз.

Освен това досегашните усилия в полза на биокултурите предизвикват все по-силни критики в Европейския съюз. Засиленото използване на биогорива се приема за главна причина за резките увеличения през последните месеци на цените на хранителни стоки от първа необходимост, като мляко, масло, зърнени храни.

Засега Европейската комисия отговаря на критиките с доводите, че използването на биогоривата е важна част от борбата срещу климатичните промени в света и че използването на тази горива оказва "ограничен натиск" върху пазара на селскостопански продукти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg