Европейската комисия иска да се облекчи получаването на микрокредити

466
Европейската комисия иска да се облекчи получаването на микрокредити

Европейската комисия представи днес инициатива, която цели да бъде облекчено получаването на микрокредити в Европейския съюз, съобщава БТА.

Европейците искат да има работа, мнозина сред тях желаят да започнат собствен бизнес или да се самонаемат. Микрокредитите са много ефективен начин да се развиват нови възможности за работа и да се намалява безработицата в Европейския съюз, заяви комисар Данута Хюбнер, която отговаря за регионалната политика. Тя представи новата инициатива по микрокредитите на Европейската комисия.

Според изчисления на ръководената от нея служба средният размер на микрокредитите в Европейския съюз е около 7700 евро, като тези средства се търсят основно от европейци, решили да започнат собствен бизнес в областта на услугите.

Всички предпоставки сочат, че ще има засилено търсене на микрокредити особено от хора, които по различни причини не могат да получат заеми от традиционния банков сектор.

Инициативата ни е насочена към координиране на усилията на равнище Европейски съюз. Чрез по-широко раздаване на микрокредити бихме могли да постигнем допълнителни инвестиции от над 6 милиарда евро в икономиката на съюза, подчерта Данута Хюбнер.

Инициативата на Европейската комисия включва няколко основни момента. Страните членки на Европейския съюз ще бъдат поканени да пригодят законодателството си, така че да бъде създадена по-подходяща среда за отпускането на микрокредити. Същевременно страните ще трябва да внесат промени в националните си програми за изпълнение на Лисабонската стратегия, целяща да се открият повече нови работни места и да се ускори икономическият растеж в Европейския съюз.

Ще бъде създаден и европейски фонд за микрокредити. От една страна този фонд ще улеснява работата на институциите в държавите от Европейския съюз при отпускане на микрокредити, от друга - ще привлича средства от инвеститори и донори.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg