Европейската комисия на война срещу мобилните оператори

1056
Европейската комисия на война срещу мобилните оператори

Европейската комисия отново тръгва на война срещу огромните сметки, които получават европейските граждани, завръщайки се от отпуск в някоя от другите европейски страни, предаде Франс прес.

Комисията често дава пример с германските или френски граждани, заминали във ваканция в Испания, където използват както обикновено мобилните си телефони, за да се обадят на някой или да свалят филм, а като се завърнат у дома получават от своя мобилен оператор сметки за стотици и дори хиляди евро, пише агенцията.

Целта на Брюксел е да се установи истински единен пазар на телефонните комуникации в Европа до 2015 г., като разликата в цените на местните разговори и роуминга в чужбина да стане почти нулева.


Еврокомисията ще предложи днес ново законодателство, при което европейските граждани ще могат да купуват отделни предплатени абонаменти за разговорите си в чужбина от оператор по свой избор и без да си сменят номера. Предложението ще бъде обсъдено от евродепутатите и от европейските правителства и може да претърпи промени.

Очаква се промяната да влезе в сила от лятото на 2014 г. и да създаде достатъчно конкуренция, за да може съществуващата система за цените на роуминга да стане излишна.

В момента ЕС е определила пределни цени, наречени "евротарифи". Въведени през лятото на 2007 г. в началото само за гласовите услуги, постепенно те бяха намалявани и разширявани към други услуги на мобилната телефония като есемесите.

Цените обаче остават на равнището на тези тарифи или съвсем малко под тях заради липсата на конкуренция между операторите, обяснява европейският комисар за новите технологии Нели Крус.

Затова, според нея, е необходим друг подход. Докато отделната продажба на роуминг услуги даде очаквания ефект, Крус ще предложи да се продължи действието на евротарифите, които трябва да отпаднат през 2012 г., но в крайна сметка ще останат до 2016 г. и ще се понижават.

От 1 юли операторите на мобилни мрежи в ЕС бяха задължени да понижат цените на дребно на повиквания в роуминг. От максимална цена 35 цента на минута без ДДС в момента, гласовите услуги в роуминг могат да поевтинеят до 32 цента през юли 2012 г., до 28 цента през юли 2013 година и 24 цента през юли 2014 г. За входящо обаждане евротарифата ще спадне от 11 на 10 евроцента през юли 2013-та, а цената на есемесите - от сегашните 11 цента до 10 цента през юли 2012 г.

Досега съществуваше горен праг единствено при цените на тарифите на едро, по които операторите работят помежду си, но това не се отразяваше на цените на дребно и те все още са около 50 пъти по-високи в чужбина, отколкото на национално равнище, отбелязва Еврокомисията.

Такива цени са "кошмар за пътуващите по работа, туристите и младежите", които "не смеят да ползват мобилните си телефони, а още по-малко мултифункционалните си телефони", когато пътуват в Европа, отбеляза още Нели Крус.

Източник: БТА

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg