Европейската комисия отвори онлайн регистър за лобисти

473
Европейската комисия отвори онлайн регистър за лобисти

Европейската комисия съобщи, че отваря специален онлайн регистър за лобисти. В него трябва да се запишат всички, които са се ангажирали да влияят при оформянето на политики и вземане на решения в европейските институции, предаде БТА.

Лобирането е необходим и разрастващ се бизнес, чието регулиране е неизбежно. Радвам се, че самите лобисти изразиха готовност да защитават собствената си репутация и да оказват съдействие в общата ни работа, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Сийм Калас , който отговаря за административните въпроси, одита и борбата срещу злоупотребите.

Лобистките организации, които ще се регистрират, трябва да посочат ясно кои са, какви са техните цели, в кои области имат особен интерес да влияят върху формирането на директиви и разпоредби и върху вземането на решения.

Те ще трябва също така да дадат информация какви точно финансови интереси стоят зад лобистката им дейност, както и да посочат имената на клиентите си от трети страни.

С вписването в регистъра лобистите се ангажират да спазват Кодекс на поведение, който бе разработен от Европейската комисия. В кодекса са залегнали някои общи принципи като откритост, честност и почтеност, както и седем конкретни правила, които трябва да бъдат следвани от лобистките организации и отделните лобисти .

Ако тези правила бъдат нарушавани, ще има санкции, стигащи до изключване от възможността да се лобира в европейските институции, заяви за БТА Валери Рампи, говорителка на Сийм Калас.

По приблизителни оценки с лобиране по най-различни въпроси сред европейските институции в Брюксел въпроси са ангажирани между 15 и 17 хиляди души.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg