Европейската комисия предлага намаление на ДДС

435
Европейската комисия предлага намаление на ДДС

Европейската комисия предложи днес да бъде променена Директива 2006/112 на Европейския съюз за Данък добавена стойност (ДДС), като се даде възможност на страните в съюза да намаляват този данък след 2010 година в определени области и за определени стоки и по преценка на отделните страни в Европейския съюз.

Става дума за области, които Европейската комисия определя като особено трудоемки и в които според нея намаляването на ДДС няма да създаде проблеми пред функционирането на Единния вътрешен пазар в Европейския съюз.

Сред тези области са жилищното строителството, ресторантьорството, ремонт и поправка на стоки като велосипеди, дрехи, обувки, часовници, компютри, оказването на социални грижи в домашни условия, хигиенни и козметични услуги, градинарството, поддръжката и ремонтни работи по църкви и културни и исторически паметници, книгопечатането като към него бъдат добавени "аудио книги" като CD, CD-ROM или всеки физически носител, който възпроизвежда съдържанието на отпечатана книга и други.

Предлагам да се генерализира намаляването по желание на размера на ДДС в секторите, където има достатъчно данни, че това не би предизвикало трудности в прилагането на Единния вътрешен пазар.

Искам да създам сигурност в прилагането на по-ниски ставки след 2010 г. в трудоемките сектори, като страните членки на Европейския съюз разполагат с еднакви възможности да действат. Не виждам причина защо ресторантьорските услуги, например, да се облагат с по-нисък ДДС в едната половина на Европейския съюз, но не и в другата, заяви отговарящият за митническата и данъчната политика комисар Ласло Ковач, който представи днес предложението на Европейската комисия.

Източник:БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg