Европейската комисия предложи днес нови правила при етикетиране на храните, съобщава БТА.

Целта е да се осъвремени и подобри етикетирането в Европейския съюз, за да могат потребителите да разполагат в достъпен и напълно разбираем вид с най-важната информация за купувана хранителна стока, за да могат да правят "информиран" избор. Така на всички етикети вече трябва да бъде обозначавана основната хранителна информация.

Етикетите на храните могат да оказват огромно влияние върху решенията за покупка. Объркващи, претрупани или подвеждащи етикети са пречка пред купувача. Днешното предложение цели да гарантира, че етикетите на храните ще съдържат най-важната информация, която ще позволи на европейските граждани да избират добре балансирано меню, заяви комисарят по здравеопазването Маркос Киприану, който представи правилата.

Предвид сериозния риск за здравето, който могат да причинят различни алергени, новите правила предвиждат на етикетите на всички съдържащи такива вещества храни (мляко, риба, фъстъци, горчица и др.) да се обозначава ясно тяхното наличие. В момента подобно обозначение се прави само по етикети на предварително опаковани храни.

Вече освен за неопаковани храни, информирането за наличието на алергени ще се отнася и за храната, предлагана в ресторанти и други заведения за обществено хранене.