Европейската Комисия започва широко обсъждане на бюджета на ЕС

385
Европейската комисия обяви днес, че започва широко обсъждане на бюджета на Европейския съюз за периода 2007-2013 г. Това става по инициатива на председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу и на Далия Грибаускайте, която е еврокомисар на финансовото планиране и бюджета.

На документа, който ще се изготви в резултат на обсъждането, както и на свързаните с него възможни промени в бюджетните пера на Европейския съюз през следващите шест години се гледа като на първа стъпка към широко ангажиране на общественото мнение в съюза с реформите, които ще засегнат всички страни заради изразходването на бюджетните средства. Това пък ще даде пряко отражение върху цялостната политика на Европейския съюз.

В официалните разчети на Европейската комисия изрично е посочено, че 0.1 на сто от бюджета на Европейския съюз са предназначени за "Компенсации за България и Румъния". Служител в кабинета на Далия Грибаускайте разясни за БТА, че тези "компенсации" надхвърлят 800 милиона евро, че са общо за двете страни, че са предвидени в изпълнение на договорите за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз.

По думите на служителя средствата ще отидат в държавните бюджети на двете страни и ще могат да бъдат използвани от правителствата им "както намерят за добре". Имаме чудесна възможност да преценим за какво Европейския съюз ще харчи средствата си си за много години напред и откъде тези средства ще дойдат, заяви на пресконференция Жозе Мануел Барозу. Кои са областите, на които съюзът трябва да обърне особено внимание, за да се генерират много по-добри резултати през следващите десетилетия?

Как да отговори Европа на глобализацията, така че да се разкриват повече работни места и да се засилва икономическият растеж? Дискусията за бюджета трябва да даде отговор на тези и на много други изключително важни въпроси, каза Барозу.

Приканваме всички на открит и откровен дебат за бъдещите предизвикателства и за какво Европейският съюз да харчи парите си, за да получаваме възможно най-голяма полза, каза Далия Грибаускайте, който също участва в пресконференцията.

Според официални данни бюджетът на Европейския съюз за периода 2007-2013 г. възлиза на 974 милиарда и 768 милиона евро. Сегашните разчети на Европейската комисия сочат, че най-големите пера в него са "Опазване и управление на природните ресурси" - 42.9 на сто от цялата сума и "Кохезия за икономически растеж и работни места" - 35.6 на сто.

За укрепване на Европейския съюз като "глобален партньор" са предвидени 5.7 на сто, а за "Административни разходи" - 5.8 на сто. Работата по преоценка на бюджета вече започна с т. нар. "проверка на здравето" на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, за която се изразходват много големи средства, с няколко проучвания на финансирането по сектори, които ще завършат през пролетта на другата година. Европейската комисия ще очаква всички мнения и предложения, засягащи бюджета на Европейския съюз, до 15 април 2008 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg