Европейската рейтингова агенция се задава на хоризонта

1379
Европейската рейтингова агенция се задава на хоризонта

Плановете по създаването на европейски конкурент на Fitch, Moody's и S&P стават все по-ясни. Консултантската компания Roland Berger планира да инициира процес по създаване на европейска рейтингова агенция и това да се случи до второто тримесечие на следващата година. Новата структура ще работи по коренно различен модел от този на „голямата тройка".

Както вече съобщи германското издание Capital, компанията Roland Berger смята да започне с присъждането на суверенни рейтинги още през първото полугодие на 2012 година. До края на следващата година оценки за кредитоспособността на агенцията ще могат да получават и банки, а от 2013 година компании и финансови продукти. Съгласно планираното служителите на агенцията трябва да достигнат 1 000 до 2013 година.

Два са водещите въпроса около идеята за алтернатива на „голямата тройка" и това са въпросите за финансирането и политическата подкрепа. Съдейки по всичко новата агенция има и едното, и другото. Партньорът в Roland Berger Маркус Крал каза, че за създаването на европейската агенция ще са нужни 300 млн. евро. Ето защо до края на тази година се мисли над учредяването на консорциум с до 25 участника, всеки от които да инвестира приблизително по 10 млн. евро.


„Водим преговори с всички големи финансови компании в Европа: германски, френски, швейцарски, италиански", каза Крал, без обаче да се спира на конкретни имена. Според първоначалната идея офисът на агенцията ще е във Франкфурт на Майн, но след време е възможна появата на други два-три офиса и в други държави.

Европейската агенция ще работи по коренно различен модел от тройката монополисти от САЩ. Партньора в Roland Berger обяви, че първоначално това няма да е търговска организация. В бъдеще за рейтинга няма да плащат емитентите на ценни книжа, а инвеститорите. Очаква се, че след време ще се създаде специална база данни, където емитентите ще предоставят своя информация и достъп до нея ще получават не само европейски, но и американски рейтингови агенции.

Според Capital услугите на новата агенция ще са много по-евтини, тоест ако сега рейтингът на компания от DAX може да струва 1 млн. евро, то европейската агенция може да предложи своята оценка наполовина по-ниско.

Roland Berger не са първата компания, която поставя пред себе си подобна амбициозна задача. От застрахователя Coface претендираха миналата година да влязат в ролята на европейска агенция от нов тип, но временно преустановиха процеса по подаване на документи за акредитация. Наравно с Германия за създаване на рейтингова агенция мисли и Швейцария.

Идеята по създаването на конкурент на американските монополисти днес е изключително актуална на фона на резките критики по техен адрес от всички страни и особено силно от Европа. Планът вече среща подкрепата на политиците, в това число на германския канцлер Ангела Меркел и в ЕП.

„Голямата тройка" губят позиции под ударите на критиките. По информация на Reuters някои големи дружества вече се отказаха от рейтинговане при Fitch, защото смятат оценките им за повърхностни и поощряващи спекулантите. Да припомним, че от този месец Юробанк И Еф Джи България вече се рейтингова от Българска агенция за кредитен рейтинг (БАКР), след като се отказаха от услугите на Fitch. На нарочено събитие по присъждане на първата оценка на банката от БАКР, Антъни Хасиотис, главен изпълнителен директор на българската банка, се обяви открито срещу монопола на трите американски агенции на пазара за кредитен рейтинг.

Експерти обаче са скептични по въпроса за това, дали европейската рейтингова агенция ще успее да притисне американското трио.

„Наистина ли се нуждаем от нова агенция?", съмнява се главният икономист на IHS Global Insight Нариман Беравеш, като определи решението по създаването й чисто политическо. Европейците се надяват, че агенцията им ще е много по-лоялна както към страните от ЕС, така и към местните компании, подчерта Беравеш.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg