Европейските акции най-евтини, в сравнение с щатските от 2002 г. насам

802
Европейските акции най-евтини, в сравнение с щатските от 2002 г. насам

Акциите на европейските компании в момента са най-евтини спрямо щатските ценни книжа от поне шест години насам и може да се обезценят още, тъй като повечето от компаниите на Стария континент не успяват да постигнат предварително прогнозираните печалби, предава Bloomberg.

Корпоративните печалби в Западна Европа са намалели с 25.3% през първото тримесечие, което е със 7.9 процентни пункта повече от спада при американските компании, сочат данни на Bloomberg. Печалбите на европейските компании намаляха поради забавянето на растежа на щатската икономика и рекордно високата стойност на еврото. Основният лихвен процент на Европейската Централна Банка (ЕЦБ) миналия месец надхвърляше с 2.6 процентни пункта основната лихва в САЩ. Тази разлика, която е най-голямата от въвеждането на еврото през 1999 г., също намали печалбите на компаниите.

Британският FTSE 100, френският CAC 40 и германският DAX са най-малко струващите индекси измежду 10-те най-големи пазара по пазарна капитализация в света, със съотношения цена-доходност, вариращи между 12.1 и 13.5. Компаниите от индекса FTSE 100 през този месец са спечелили около половината от това, което са спечелили участниците в индекса Standard & Poor's 500, което е най-голямата разлика от поне 15 години насам.

Френските и германските ценни книжа се търгуват на стойности по-ниски с 40% или повече. Преди по-малко от две години пазарните оценки на британските и на щатските компании бяха приблизително еднакви, докато германските акции се търгуваха на високи цени през 2004 г.

Съотношението цена-доходност на европейския индекс Dow Jones Stoxx 600, който е загубил 13% от началото на годината, възлиза на 12.7, което е с 45% по-малко от това на индекса S&P 500, което е 23. Разликата никога не е била по-голяма от тези 45% за последните три седмици.

Измежду 10-те най големи капиталови пазари през този месец само китайските акции (със съотношение цена-доходност от 26) са били по-скъпи от тези от S&P 500.

Разликата между САЩ и Европа се увеличава и 2 014 европейски компании, следени от Bloomberg, отчитат 25.3-процентен спад в общата печалба за първото тримесечие. Около 5 375 щатски компании са отчели 17.4-процентен спад в печалбата за същия период.

Печалбите на европейските компании в седем от десет икономически сектори изостават, в сравнение с прогнозите на анализаторите.

Съотношението цена-доходност на акциите на най-големия производител в света на химикалки за еднократна употреба френската Bic SA, падна миналия месец до най-ниското си ниво от 17 години, след като компанията отчете 39-процентен спад в печалбата. Еврото подкопа стойността на продажбите на компанията в САЩ, намалявайки съотношението цена-доходност на акциите й до 8.91.

Еврото се разменяше срещу рекордните 1.6019 долара на 22 април, след като се бе оскъпило с 18% в предходните 12 месеца.

Съотношението цена-доходност на акциите на Bayerische Motoren Werke AG, най-големият производител на луксозни автомобили в света, възлиза на 7.6. Разликата от 67%, в сравнение с компаниите от индекса S&P 500, е най-голямата от май 2003 г. Базираната в Мюнхен компания обяви на 29 април, че печалбата й е паднала със 17%.

И докато европейските компании страдат от забавянето на щатската икономика и от оскъпяването на еврото, техните централни банки също ги поставиха в неравностойно положение спрямо щатските им конкуренти.

От Централната Банка на Великобритания съобщиха този месец, че инфлацията в Кралството може да надхвърли предварително заложеният таван от 3%, което сигнализира, че засега банката няма да продължи да намалява основната лихва. ЕЦБ не е променяла основната лихва в еврозоната от миналия юни с цел да укроти инфлацията, която през март достигна до най-високото си ниво от почти 16 години. В същото време Федералният Резерв на САШ намали основната си лихва седем пъти от 5.25% през август до актуалните 2%.

Икономическият растеж на страните от Европейският съюз ще достигне 1.8% тази година, според Международния Валутен Фонд. Това е повече от три пъти, в сравнение с прогнозираният растеж от 0.5% за щатската икономика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg