Европейските индекси завършиха седмицата с най-голямото си повишение от четири години

740
Европейските акции регистрираха най-голямото си седмично повишнеие от четири години насам, в резултат на очакванията Федералният резерв да спре с политиката си на повишение на лихвите, което доведе до ръст на световните индекси.

Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 се повиши с 2.3% за седмицата, подкрепен и от очакванията за по-нататъшна силна активност в сделките по сливания и поглъщания в Европа.

През изминалата седмица акциите на холандската банка ABN Amro Holding NV поскъпнаха с 19% в резултат на новината, че оттам водят активни преговори с британската Barclays Plc.

В същото време за наддаване за холандската банка се очаква да се включат и други финансови институции, като най-голямата щатска инвестиционна банка Citigroup Inc.

От началото на годината сделките по сливания и поглъщания са възлезли на 337 млрд. долара в Европа, след като през изминалата година достигнаха рекордните 1.4 трлн. долара.

Индексите на 18-те развити западноевропейски държави отбелязаха повишение през изминалата седмица, като немският DAX добави 4.9% през изминалата седмица, френският САС 40 добави 4.7%, а британският FTSE се повиши с 3.4%.

Силен ръст отбелязаха акциите на финансово-банковите институции на стария континент, като белгийската Fortis повиши пазарната си капитализация през изминалата седмица с 10%, докато Dexia поскъпна с 11%.

В сряда Федералният резерв запази равнището на лихвите непроменено при ниво от 5.25% на годишна база, като направи "намек" за края на цикъла на повишението на лихвите и за евентуалното им понижаване на някоя от следващите си срещи.

Книжата на DaimlerChrysler поскъпнаха с 15% през изминалата седмица след спекулации, че немско-американският автомобилен производител се приближава към споразумение за продажба на звеното си Chrysler.

Акциите на най-големият европейски производител на автомобили - немската Volkswagen AG се повишиха с 13% за седмицата.

През следващата седмица настроението на световните финансови пазари ще продължи да се предопределя от излизащите макроданни за най-голямата световна икономика, като тези за продажбата на нови домове през февруари, потребителското доверие и поръчките на дълготрайни стоки.

Данните от Европа включват тези за безработицата в еврозоната и потребителското доверие в региона.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg