Европейските потребители вече могат да избират доставчика си на електричество и газ

332
От днес европейските потребители могат да избират свободно доставчика си на електричество и газ. Първи юли бе крайната дата, определена от Европейската комисия, за пълно отваряне на пазара за електричество и газ в Европейския съюз, съобщава БТА.

Това отваряне е изключително важно с оглед създаването на всеобхватен енергиен пазар в Европейския съюз. С отделянето на компаниите доставчици от големите и средни по размер компании производителки на енергия се създават много по-добри условия за достъп до енергийната разпределителна мрежа, смята Европейската комисия.

Призовавам европейските потребители да се възползват пълноценно от свободата да избират доставчиците си на енергия. В Европейския съюз може да има добре функциониращ енергиен пазар само с активното участие на потребителите.

Но тъй като има още пречки пред създаването на един истински конкурентен вътрешен пазар в Европейския съюз, Европейската комисия ще наблюдава внимателно прилагането на вече приетите правила и ще предложи скоро и други, заяви членът на Европейската комисия Нели Крус, която отговаря за конкуренцията.

На вътрешния енергиен пазар в рамките на Европейския съюз тук сега се гледа преди всичко като на важно средство за осигуряване на "честни" цени за потребяваната енергия от отделните потребители и индустрията. Този пазар трябва също да гарантира на по-малки компании, които инвестират средства във възобновляеми източници на енергия, достъп до енергийния пазар.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg