Европейските продажби на нови автомобили намаляват със 7.8% през май

455
Продажбите на нови автомобили в Европа са намалели със 7.8% през май, в сравнение със същия месец на 2007 г., вследствие на икономическия спад и рекордните цени на петрола, информира Bloomberg. Спадът се оглавява от производители като Toyota Motor Corp., Daimler AG и Ford Motor Co.

Регистрациите на нови автомобили намаляват до 1.33 милиона през май, в сравнение с 1.45 милиона година по-рано, показват данни на базираната в Брюксел Асоциация на европейските производители на автомобили (ACEA). Регистрациите на нови автомобили за първите пет месеца на годината възлизат на 6.92 милиона, което представлява спад от 0.7% на годишна база.

Президентът на ОПЕК Шакиб Келил вчера изключи възможността организацията да увеличи производството на петрол, за да ограничи покачването на цените. Цената на суровия петрол със срок на доставка юли достигна рекордните 139.12 долара за барел на 6 юни. Инфлацията в Еврозоната се е ускорила с 3.3% миналия месец, което е повече от предварителните очаквания.

Европейските продажби на втория най-голям автопроизводител в света – Toyota, отбелязват 22-процентен спад през май, докато продажбите на Daimler и Ford спадат с 13 и 8.6%, респективно.

В Западна Европа регистрациите на нови пътнически автомобили намаляват с 8% до 1.235 през май. Общия брой на автомобилите, регистрирани през първите пет месеца на годината, бележат спад от 1.5%.

Франция е единствената страна, в която регистрациите на нови автомобили бележат ръст, както през май (+7%), така и за първите пет месеца на годината (+5.2%). Броят на регистрираните нови автомобили през май намалява със 6% в Германия. В Испания и Италия броят на регистрациите бележи спад с 24.3% и 17.6%, респективно през миналия месец.

В новоприетите страни членки на ЕС регистрациите на нови автомобили намаляват с 4.2% през май и се увеличават с 9.8% на годишна база за първите пет месеца на годината. Общият брой на регистрираните нови автомобили в България възлиза на 3 935 през май, което представлява ръст от 65% на годишна база. Новите регистрации за първите пет месеца нарастват с 23.7% до 19 473 автомобила.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg