Европейските протести срещу икономиите се провалиха

647
Европейските протести срещу икономиите се провалиха

Не особено впечатляващо премина денят, в който в цяла Европа трябваше да се проведат протести на синдикатите срещу правителствените планове за намаляване на бюджетните разходи.

Това отбелязват анализатори, цитирани от Ройтерс.

Според експертите резултатите от вчерашните демонстрации показват затрудненията при координацията на действията на синдикатите в отделните страни и те не успяли да изпълнят целите си.

Все пак обаче протестите, които имаха своите особености във всяка държава, изглежда ще продължат, и Европа може би ще бъде изправена пред нов опит за организиране на единен ден на протест през идната година.

Независимо дали тези инициативи ще бъдат достатъчни, за да принудят правителствата да се откажат от плановете си, политическите сили и пазарите са единодушни, че е необходимо намаляване на бюджетните дефицити макар да има опасения, че подобни мерки могат да засегнат икономическия растеж.

При вчерашните протести вниманието бе насочено най-вече към Испания, където първата обща стачка от осем години оказа слаб ефект, ако се изключи нарушаването на транспортните връзки и работата на някои заводи.

В Брюксел в демонстрациите се включиха десетки хиляди членове на европейските синдикати, но извън тези прояви протестите бяха ограничени до слаба подкрепа.

Европейските пазари не се повлияха от протестните действия. "Тези събития показват, че има известни проблеми при опитите да се организира общоевропейска кампания.

Хората усещат икономическите проблеми по различен начин и протестите ще бъдат на общинско или национално равнище. Подобни кампании винаги са трудни без участието на синдикатите от Франция и Германия, както и на британските профсъюзи", посочва експерт.

През есента имаше ясна тенденция към стачни действия и вълнения, но като цяло протестите бяха специфични във всяка страна, отбелязва Ройтерс. Ефектът от общоевропейския ден на протест бе засенчен и от факта, че (освен в Испания) не беше много ясно срещу какво точно се протестира, допълват анализатори.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg