Европейският Парламент става на 50 г.

525
Европейският Парламент става на 50 г.

Европейският парламент се е променил много от създаването си през 1958 г. досега. Тази година на 12 март институцията става на 50 г., коментира Euobserver.com.

Историята на Европарламента започва на 1 януари 1958 г., като тогава той се е наричал Европейското събрание. Имал а 142 членове, четири официални езика, а функцията му е била само консултантска.

Днес в Европарламента има 785 депутати, 23 официлани езика и той е единственият мултинационален орган, чиито членове се избират директно от гражданите.

С разрастването на органа се увеличават и правомощията му. В момента Европарламентът има правото да разпуска Европейската Комисия, одобрява бюджета на ЕС и има думата по редица въпроси, свързани с политиката, водена в страните членки.

От слледващата година правомощията на Европарламента ще бъдат разширени и ще обхващат практически всички сфери на управлението на държавите членки – вкл. селско стопанство, транспорт, структурни фондове, правосъдие и вътрешни работи.

Но въпреки това, проблем остава ниската избирателна активност – около 45%, като тя пада до 30% в някои от новите държави членки. Средният гражданин на ЕС просто не успява да почувства ролята на ЕП и не се чувства мотивиран да отиде да гласува, коментират медиите.

Освен това пътуванията на депутатите до Страсбург за всяко заседание струват на данъкоплатците милиони евро всяка година, а през по-голямата част от годината парлемнтът остава празен.

Наскоро в институцията избухна и вътрешен скандал, след като се оказа, че няма документация, доказваща как се харчат сумите, разпределни за административни разходи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg