Европейският съюз иска да се разработват биогорива второ поколение

399
Европейският съюз иска да се разработват биогорива второ поколение

Европейският съюз ще съдейства за бързото разработване на биогорива второ поколение, които да са с по-добри технически характеристики и по-екологично чисти от сега използваните.

Това съобщи комисарят Бенита-Фереро Валднер, отговаряща за външните отношения, в слово при закриването на голямата международна конференция в Брюксел по биогоривата. Европейската комисия и Бенита Фереро-Валднер бяха официални домакини на форума.

Според нея Европейският съюз гледа на биогоривата като на източник на енергия с много голям потенциал, най-вече в областта на транспорта и борбата с климатичните промени. Освен това, подчерта Бенита Фереро-Валднер, по-широкото използване на биогорива се вписва много добре в усилията на Европейския съюз да си осигури постепенно всеобхватна енергийна независимост, а разработването на нови видове биогорива дава подтик на научните изследвания, промишлеността и селското стопанство.

Европейският съюз е приел досега две "индикативни цели" по отношение на биогоривата - достигане на 2 на сто техен дял в общото потребление на горива в съюза до 2005 г. и 5.75 на сто до 2010. Първата цел не е достигната, изпълнението на втората се смята под въпрос.

Бенита Фереро-Валднер отбеляза, че за да постигне поставените цели по отношение на биогоривата, Европейският съюз трябва да засили производството им в страните членки, като същевременно разчита и на много по-широк внос.

В тази връзка тя призова да бъдат обединени усилията в света за разработване на международни технически характеристики за произвежданите в различни страни биогорива. Очаква се това да облекчи съществено създаването на добре функциониращ международен пазар за този тип горива.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg