Европейците да свикват с по-скъпата електроенергия

840
Европейците да свикват с по-скъпата електроенергия

Ръстът в тарифите и разходите за електроенергия за европейските компании и потребители ще се задържи през следващите две десетилетия, пише Financial Times, като се позовава на данни от доклад на Еврокомисията за изпълнение на плана за преминаване към екологично чиста енергия.

От Европейската комисия прогнозират значително увеличаване на вятърната енергия, с постепенната замяна на традиционните електроцентрали, което също ще доведе до поскъпване на електроенергията.

При всички възможни сценарии за развой на събитията, вятърните централи ще бъдат към 2050 г. най-големият източник на електроенергия в ЕС, изпреварвайки както ТЕЦ-овете на въглища, така и АЕЦ-ите.

Експертите на ЕК смятат, че делът на вятърната енергия в 27-те страни членки на ЕС може да достигне през 2050 г. 49%, спрямо сегашните 5%.

От комисията разгледаха пет сценария, всеки от коитотрябва да намали зависимостта от горивата, на които днес се дължи над половината от произвежданата в ЕС електроенергия. Второ място заем атомната енергия - 28%, вятърните и водноелектрическите централи участват с 18% в микса.

Цените на електроенергията ще растат активно до 2020-2030 г. при всички сценарии, а от 2030 година се очаква период на най-рязко поскъпване на тарифите, ако се изпълни условието за преминаване към по-сериозно производство на електроенергия от възобновяеми източници (вятърни или соларни паркове).

Така например от ЕК не изключват цената на електроенергията за потребителите да скочи с повече от 100% до 2050 година, ако ролята на „чистата енергия" се повиши рязко. Ако ли пък се запази традиционната структура на електроцентралите, то покачването на цените ще е към 43%.Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Caelii
# 0
06:12 | 18 December 2011
Why do I bother calling up pepole when I can just read this!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg