Европейците разхищават 50% от храната

1370
Европейците разхищават 50% от храната

Поне 50% от здравословната и годна за употреба храна се разхищава от домакинства, супермаркети, ресторанти и вериги за доставки всяка година, докато 79 млн. европейци живеят под линията на бедността, а 16 милиона зависят от хранителни помощи.

В резолюция, приета в днес, Европарламентът призова за спешни мерки за намаляване на разхищенията наполовина до 2025 г., както и да се подбори достъпът до храна за нуждаещите се в ЕС, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Тъй като храната се разхищава във всички фази - от производители, преработватели, търговци на дребно, доставчици и крайни консуматори, депутатите призоваха за цялостна координирана стратегия, която да комбинира мерки на национално и ЕС ниво, за да се подобри ефикасността на веригите за доставки и консумация, сектор по сектор.

Ако не се предприемат спешни мерки, разхищенията ще нараснат с 40% до 2020 г., според изследване на Европейската комисия.За да се намали в значителна степен разхищаването до 2025 г., се предвиждат осведомителни кампании. Държавите трябва да предвидят учебни курсове за съхранението, приготвянето и изхвърлянето на храни.

Депутатите призоваха 2014 г. да бъде обявена за "Европейска година срещу разхищаването на храна". За да избегне ситуации, в които търговците предлагат храни преди изтичането на датите на годност, увеличавайки по този начин възможността за разхищения, според резолюцията може да се въведе етикетиране, което да показва и датата, до която определена храна може да бъде предлагана за продажба

Депутатите приветстваха практиките на отделни държави да се събират непродадени храни, .които да се предлагат на нуждаещи се и призоваха да се включат и търговците на дребно.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Фани
# 0
14:01 | 20 January 2012
"Годна за употреба" не означава "добра". Ако си изпусна пържолата на пода, тя е годна за употреба, вероятно, но няма да я ям повече. Също и ако хлябът е престоял и е твърд. И пр. За да изхвърлят тази храна, хората са имали нещо предвид. Например и аз предпочитам да купя повече хляб преди празници и после да изхвърля, отколкото да взема по-малко и да не ни стигне, а през празниците магазинът не работи. Изхвърлянето на храна идва от лошо планиране и презапасяване. Единственият работещ начин да не се разхищава храната е да я направят много скъпа и - както гласят спомените ми от детството, - да осмукваш кокалите, да вдигаш хляба от пода, защото "не е престоял две секунди" и пр. Това ли мисли да направи Европейският съвет. Другата възможност, която и сега се използва, е да наситят храните с химикали, за да траят по-дълго. Това вече се използва, но все пак аз търся прясна и истинска храна, а не изделия на химическата промишленост.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg