Европейците си стоят у дома, българите сред най-подвижните

932
Европейците си стоят у дома, българите сред най-подвижните

Малко са гражданите на Европейския съюз, които напускат родината си, за да търсят работа другаде. Само 4% отиват да работят в друга страна-членка на ЕС и само 3% напускат Европа. Българите са сред най-подвижните европейци.

Това показват резултатите от студия на Европейската комисия за подвижността на работната сила в съюза, цитирана от „Дойче веле“.

Повече от половината от хората в Европейския съюз свързват общността с премахване на границите, свободно придвижване и свободен избор на работа. Според тях това са най-големите предимства на обединена Европа, едва на второ място идват общата валута и гаранциите за мира. Но всъщност малко са европейците, които действително се възползват от възможността да работят извън страната си, обобщава Европейската комисия.

Особено в западните страни-членки на Евросъюза хората се боят да търсят работа в чужбина. Едва 2.3% от трудозаетото население на дадена страна-членка на съюза са се преместили, за да работят в друга от 26-те страни-членки, се посочва в студията. И то въпреки че Европейският съюз от години полага усилия да уеднакви условията за работа и живот в различните страни-членки чрез общ вътрешен европейски пазар. Източно-европейците засега са по-подвижни от хората в западните европейски страни.

Мнозинството от тези, които отиват да работят в друга европейска страна и остават в нея поне до четири години, са от новите страни-членки: Литва, Румъния, Кипър, Полша, Словакия, България.

През следващите пет години 3.6% от хората в трудова възраст в Полша възнамеряват да работят в друга страна-членка на Европейския съюз. От общо 25 милиона трудозаети в Полша това са 900 хиляди души, се сочи в студията.

Дялът на германските служители, които се решават да работят извън страната си, е 0.3% - точно такъв е и този на френските и британските трудещи се. Испанците очевидно изобщо не напускат страната си, за да работят другаде - дялът на работещите в друга страна от съюза е 0.1%.

Затова пък испанците се задържат на работа в една и съща фирма до десет години - точно толкова, колкото и германците. Всеки пети служител в Европейския съюз не намира за привлекателно да напусне родината си, за даработи в друга страна. Почти всеки втори обаче би се поблазнил, ако другаде му предлагат по-високо заплащане и по-добри условия на живот.

Много европейци се боят, че ако напуснат страната си, за да работят другаде, ще загубят социалните си контакти. Семейството и приятелите са достатъчна причина да останат в родината си за 47% от анкетираните.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg