Еврозоната е изправена пред системна криза

1014
Еврозоната е изправена пред системна криза

Еврозоната е изправена пред системна криза, за чието преодоляване се изисква по-силен ангажимент от всички членове. Това заяви председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу в изявление пред Европейския парламент.

Еврозоната се нуждае от по-силна икономическа интеграция, която обаче да не бъде за сметка на останалите десет членове на Евросъюза, подчерта Барозу. В изявление пред депутатите в Страсбург той аргументира тезата си за по-силно икономическо правителство:

„Икономическото възстановяване удари на камък. През последните 6 месеца глобалните икономически условия се влошиха. Инвестициите и потреблението са в стагнация и страдат от недоверие. 23 милиона души в целия Съюз ще останат безработни поне през следващите 2 години“.

Председателят на ЕК е против създаването на постояннодействащи наднационални органи в еврозоната: „За еврото не е нужна още една Европейска комисия, Европейски парламент или европейски съд. Еврото е централна част на ЕС, а не нещо отделно. Еврото не е отказ от ЕС”, каза Барозу по време на пленарната сесия.

„Еврозоната няма да стане по-силна чрез фрагментацията на ЕС ”, предупреди Барозу. Той подчерта, че не трябва да има никакво разделение между 17-те страни от еврозоната и останалите 10 държави в ЕС.

17-членната еврозона навлезе в етап, който може да е критична фаза от дълговата криза, след като Франция, втората най-голяма икономика в региона, стана обект на силен натиск на пазарите.

Барозу заяви, че никоя страна-членка на еврозоната не е имунизирана от атаки на пазарите, както и че блокът трябва да действа със сила и решителност, за да покаже на инвеститорите, че може да се справи с кризата.

Източник: БНР, Фокус

Автор: Леся Бакалова
Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg