Евтино е, но убива!

2667
Евтино е, но убива!

"Kill me quick" - така се казва ракията-убиец в Кения, с която бедното съсловие се напива ежедневно. Ракиджийниците са навсякъде, а смъртните случаи са се превърнали в ежедневие.

Варенето на ракия на реката Матаре е в разгара си. В близост до пушещите казани реката се е превърнала във вонящ канал, пълен с мръсотия. На брега стои 31-годишният Давид. Двама негови помощници контролират налягането в казаните и маркучите в реката, които охлаждат дестилата.

"Сбогом, мамо" най-търсена в Ботсвана

Давид е ракиджия. Той произвежда алкохол в едно от най-бедните предградия на Найроби - става въпрос за кенийската просена ракия, наречена Chang'aa. Тя се прави от просо, царевица, захар и вода. Първакът излиза на 70 градуса. Ракията се търси в бедните квартали, тъй като чашката излиза между 30 и 50 кенийски шилинга, което се равнява на около 0,35 евроцента. Достатъчно евтино, за да замъгли разсъдъка и да задоволи глада. Въздействието на ракията обаче е унищожително.

В Африка варенето на местни видове ракия е широко разпространено. В Руанда и Уганда е на почит т. нар. "бойна ракия", смесица от банани и джин. А в Ботсвана най-много се търси "Laela Mmago", буквално преведено "Сбогом, мамо".

Пиенето до безсъзнание често приключва трагично. Само през месец май миналата година в предградията на Найроби след употреба на алкохол са починали 19 души. В западната част на Уганда, пак през май 2010, подобна съдба е сполетяла над 80 души.

Причината: метанолът. По правило джибрите трябва да ферментират дълго, но в стремежа си да ускорят процеса местните ракиджии добавят метанол. Много често с фатални последици.

Бизнесът върви добре

В Кения цели семейства са ангажирани във варенето на ракия. Печалбите за собствениците на казани са добри. Те печелят дневно по 5.50 евро. Все пак двойно повече, отколкото получава един работник в пътното строителство.

Поради покачващия се брой на нещастните случаи правителството в Найроби уж взе мерки срещу нелегалното производство на ракия. Уж! От миналата година в сила влезе закон, който легализира производството, продажбата и консумацията на Chang'aa, като изисква лиценз от собствениците на барове и казани, а властите трябва да контролират производството, опаковките и съдържанието.

Какво се е променило оттогава ли? "Нищо", казва Давид: "Полицаите идват по един път на ден. Даваме им по 100 или 200 шилинга и си отиват".

Източник: DW

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Нова елегантност при външните врати от Hörmann

Вратата ThermoPlan Hybrid се отличава със съосна визия на платното...