Езеро на покрива на света

2058
Езеро на покрива на света

Намиращо се на височина от около 4 000 м, насред планинската верига Памир в Таджикистан, Каракул е дори още по-високо и от известното южноамериканско езеро Титикака.

Огромният воден басейн (около 380 кв. км и дълбочина до 230 м) е формиран от меторит, който удря Земята преди около 25 млн. години и се намира в създадения кратер.

До невероятно красивото езеро, което е заобиколено от заснежени планини и пустинен лунен пейзаж, може да се достигне по Памирската магистрала (един от най-епичните пътища в света).

Епично приключение

Кръстен Виктория от британски картографи и след това прекръстено на „Кара Кул“, или „Черно Езеро“, от руснаците, водоемът всъщност променя цвета си през деня - от различни нюанси на тюркоаз и смарагд до дълбоко кобалтово синьо.

То е основна атракция за безстрашните пътешественици, които си проправят път през Централна Азия; най-близките градове са Мургаб в Таджикистан или Ош, който се намира от другата страна на границата в Киргизстан, пише BBC.Вълнуващо, но въпреки това безжизнено

Заобиколеното от солени находища, езерото няма оттичане и е едно от най-солените в Азия. Всъщност съдържанието му на сол е толкова плътно, че в него не живее нищо други, освен гулеш - сладководна риба, която вирее единствено във водни басейни с пясъчно дъно.

Въпреки това мочурищата и островчета в езерото привличат много прелетни птици, като хималайски лешояд и тибетска пустинарка. Освен това Каракул е толкова солено, че е почти невъзможно в него да се плава с лодка, без тя да се обърне.

„Мъртво море“ на Централна Азия

Каракул се доближава до централно азиатската версия на суперсоленото Мъртво море в Близкия изток, но това не спира посетителите да се опитват да плават там.

Езерото е домакин на ежегодно събитие с името „Регата на покрива на света“, което всяко лято събира ентусиасти от цял свят, които практикуват кайтсърфинг, уейкбординг и рафтинг.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pace Wu (@pacepacewu) on

 

 

Пусто и отдалечено място

Районът на езерото е използван за затворнически лагер за германски военнопленници от Втората световна война, а след това се превръща в пасище за киргизките номади, които през лятото качват нагоре овцете и козите си от намиращите се по-ниско пасища.

В днешно време обаче единствените местни жители, които живеят в малко селце на източната страна на езерото, което също се нарича Каракул, са няколко корави киргизци, които осигуряват подслон на приключенски настроените посетители, преборили ли се с условията по Памирската магистрала, за да стигнат дотам.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Koki 劉東華 (@zuphrin) on

 
Призрачен град на брега на езерото

Ако човек се разходи из селото на нереалната утринна светлина, варосаните и пастелно сини домове наподобяват на гръцки остров. Въпреки това цялото място изглежда като един призрачен град с малцина жители, което се дължи на големите жеги през лятото и на бруталните студове, при които езерото и районът замръзват през останалата част от годината.

Пет замъка в Европа, които да посетите през 2019 г. Дестинации за почитатели на историята и пътешествията във времето

Освен това, въпреки солеността на Каракул, в езерото и в селото през топлия сезон не липсват комари.


Напомняне за едно важно минало

Ако човек се разхожда из опустелите улици, може да забележи неща, които напомнят, че това място някога е било населен централноазиатски кръстопът. Това е бил един от древните пътища на коприната, спирка между Кашгар в Китай и Бухара и Самарканд в Узбекистан.

Езеро, което не се снабдява с вода

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @limded on

 
Безкрайната планинска верига, която заобикаля езерото, пречи на влажните въздушни маси да достигат до него, а с годишна норма на валежите от 30 мм, това е едно от най-сухите места в Централна Азия.

Жителите може да са малко, а призрачното езеро може да е труднодостъпно, но статутът му на част от Таджикския национален парк му гарантира, че ще е в списъка на безстрашните пътешественици за години напред.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg