Езеро на покрива на света

1725
Езеро на покрива на света

Намиращо се на височина от около 4 000 м, насред планинската верига Памир в Таджикистан, Каракул е дори още по-високо и от известното южноамериканско езеро Титикака.

Огромният воден басейн (около 380 кв. км и дълбочина до 230 м) е формиран от меторит, който удря Земята преди около 25 млн. години и се намира в създадения кратер.

До невероятно красивото езеро, което е заобиколено от заснежени планини и пустинен лунен пейзаж, може да се достигне по Памирската магистрала (един от най-епичните пътища в света).

Епично приключение

Кръстен Виктория от британски картографи и след това прекръстено на „Кара Кул“, или „Черно Езеро“, от руснаците, водоемът всъщност променя цвета си през деня - от различни нюанси на тюркоаз и смарагд до дълбоко кобалтово синьо.

То е основна атракция за безстрашните пътешественици, които си проправят път през Централна Азия; най-близките градове са Мургаб в Таджикистан или Ош, който се намира от другата страна на границата в Киргизстан, пише BBC.Вълнуващо, но въпреки това безжизнено

Заобиколеното от солени находища, езерото няма оттичане и е едно от най-солените в Азия. Всъщност съдържанието му на сол е толкова плътно, че в него не живее нищо други, освен гулеш - сладководна риба, която вирее единствено във водни басейни с пясъчно дъно.

Въпреки това мочурищата и островчета в езерото привличат много прелетни птици, като хималайски лешояд и тибетска пустинарка. Освен това Каракул е толкова солено, че е почти невъзможно в него да се плава с лодка, без тя да се обърне.

„Мъртво море“ на Централна Азия

Каракул се доближава до централно азиатската версия на суперсоленото Мъртво море в Близкия изток, но това не спира посетителите да се опитват да плават там.

Езерото е домакин на ежегодно събитие с името „Регата на покрива на света“, което всяко лято събира ентусиасти от цял свят, които практикуват кайтсърфинг, уейкбординг и рафтинг.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pace Wu (@pacepacewu) on

 

 

Пусто и отдалечено място

Районът на езерото е използван за затворнически лагер за германски военнопленници от Втората световна война, а след това се превръща в пасище за киргизките номади, които през лятото качват нагоре овцете и козите си от намиращите се по-ниско пасища.

В днешно време обаче единствените местни жители, които живеят в малко селце на източната страна на езерото, което също се нарича Каракул, са няколко корави киргизци, които осигуряват подслон на приключенски настроените посетители, преборили ли се с условията по Памирската магистрала, за да стигнат дотам.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Koki 劉東華 (@zuphrin) on

 
Призрачен град на брега на езерото

Ако човек се разходи из селото на нереалната утринна светлина, варосаните и пастелно сини домове наподобяват на гръцки остров. Въпреки това цялото място изглежда като един призрачен град с малцина жители, което се дължи на големите жеги през лятото и на бруталните студове, при които езерото и районът замръзват през останалата част от годината.

Пет замъка в Европа, които да посетите през 2019 г. Дестинации за почитатели на историята и пътешествията във времето

Освен това, въпреки солеността на Каракул, в езерото и в селото през топлия сезон не липсват комари.


Напомняне за едно важно минало

Ако човек се разхожда из опустелите улици, може да забележи неща, които напомнят, че това място някога е било населен централноазиатски кръстопът. Това е бил един от древните пътища на коприната, спирка между Кашгар в Китай и Бухара и Самарканд в Узбекистан.

Езеро, което не се снабдява с вода

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @limded on

 
Безкрайната планинска верига, която заобикаля езерото, пречи на влажните въздушни маси да достигат до него, а с годишна норма на валежите от 30 мм, това е едно от най-сухите места в Централна Азия.

Жителите може да са малко, а призрачното езеро може да е труднодостъпно, но статутът му на част от Таджикския национален парк му гарантира, че ще е в списъка на безстрашните пътешественици за години напред.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...