Facebook обещава независим надзор, но вярва ли изобщо някой?

584
Facebook обещава независим надзор, но вярва ли изобщо някой?

© Марк Закърбърг; снимка: Instagram

Facebook обяви плановете за създаване на независим „надзорен“ съвет, който ще взима решения как да се управлява съдържанието на социалната мрежа.

Компанията посочва, че бордът ще разгледа първите си случаи през 2020 г., като ще има правомощията да отхвърля решения, засягащи съдържанието, както и да влияе на новата политика на платформата.

Идеята, наричана  „върховен съд“ на Facebook, предвижда бордът да има 40-членен състав, базиран на различни места по света. Първоначално обаче звеното ще бъде по-малобройно.


Експертите критикуват независимостта на борда, както и мотивацията зад тази идея на Facebook.

"Facebook нямат съдилище“, казва Бърни Хогън, анализатор от Oxford Internet Institute, цитиран от BBC.  „Единственият глас, който реално има значение, е на мажоритарния акционер – Марк Закърбърг“, смята той.

"Върховният съд" на Facebook се позовава на цялата помпозност и обстоятелственост на действителната съдебна практика, но без каквато и да е отговорност към гражданите", добавя Хогън.

Бордът ще стартира с 11 члвенове, като имената, както и решенията им, ще бъдат публично достояние. Членовете ще получават възнаграждение чрез тръст, финансиран предварително от Facebook.

"Ние сме отговорни за налагането на нашите политики всеки ден и вземаме милиони решения относно съдържанието всяка седмица“, пише изпълнителният директор на социалната мрежа Марк Закърбърг.

„Но като цяло, не вярвам, че частни компании, като нашата, трябва да взимат сами толкова важни решения относно словото“, смята той.

Как ще работи?

Facebook очертава как ще функционира новият надзорен съвет.

Основните разногласия ще бъдат снесени до панела, след като всички съществуващи останали механизми за вземане на решения относно съдържанието бъдат изчерпани. Facebook ще контролира кои казуси ще бъдат предлагани на вниманието на борда, като самият съвет сам ще решава какво да дискутира и какво не.

Надзорният съвет ще дискутира едва дузина случаи на година, фокусирайки се върху проблемите, където ясни решения носят „най-добрите обществени ползи“.

Засегнати потребители ще могат да представят проблемите си писмено пред борда, като ще има възможност някои членове на съвета да говорят лично с потребителите.

"Решенията на борда ще бъдат обвързващи, доари ако някой във Facebook не е съгласен с тях“, казва Закърбърг.

Facebook няма да се съобразява с решенията на съвета, когато те са невъзможни за реализация от технологична гледна точка. Тръстът ще бъде отгворен за други мрежи, които искат да се присъединят и да го финансират в бъдеще.

Защо Facebook прави това?

Основната грижа на Facebook в наши дни е, че разполага с изключително доминантна пазарна мощ. Идеята за независим борд ще прехвърли отговорността, която върви ръка за ръка с горепосочената сила, в ръцете на „независимия“ съвет.

Досега правото на мрежата сама да решава какво се случва на собствената й платформа не и носи нищо друго, освен проблеми (и огромни печалби), особено в САЩ.

Пример за казус, където надзорният съвет на Facebook би бил от полза, бе видео, казващо „не“ на абортите, за което се твърди, че представя некоректни данни. Социалната мрежа премахна видеото, но после го възстанови след лично оплакване от страна на републикански сенатор, че платформата нарочно не разпространява консервативни гледни точки.

Защо никой вече не се смее на шегите на Марк Закърбърг?Няма друг представител на Силициевата долина, който да е съсредоточил в себе си толкова много власт над технологичен гигант

В бъдеще такива решения ще бъдат изнесени извън директния контрол на Facebook, като надзорният съвет ще отговаря за това какво е най-правилно да се направи. Анализатори обаче смятат, че това няма да спаси платформата от критики.

"Този панел изглежда като опит да се направи нещо, но изглежда, че няма да доведе до никаква разлика. Това е начин да кажеш на критиците „успокойте се, правим всичко възможно“.

Подобен панел, колкото и да е възхитителен, няма да може да отговори на добре огранизираните тролове или широките систематични проблеми“, смята Бърни Хогън.

,
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg