Фалшиви пари заливат Германия

1700
Фалшиви пари заливат Германия

През последните дванайсет месеца в Германия са извадени от обръщение фалшиви банкноти на стойност 3.8 милиона евро. 500 фалшификатори са били изобличени. Това представлява 20-процентов ръст на разкритите случаи.

През последните дванайсет месеца в Германия са извадени от обръщение фалшиви банкноти на стойност 3.8 милиона евро. 500 фалшификатори са били изобличени. Това представлява 20-процентов ръст на разкритите случаи. Всички иззети фалшиви банкноти в Германия пристигат в германската Бундесбанк в Майнц. За последните шест от обръщение са били извадени 1.7 милиона евро.

Най-често биват фалшифицирани банкноти от 50 евро, казва Мартин Вечер, експерт от германската Бундесбанк:"Тези банкноти не остават дълго време в обръщение. Най-често те биват забелязвани, когато стигнат до някоя от специализираните фирми, които се занимават с транспорт на ценни вещи. Ако там не направят впечатление на никого от експертите, то фалшивите банкноти попадат в някои от банковите филиали."Най-застрашени от това да се сдобият с фалшиви пари са търговците на пазара. Затова и продавачите настояват разплащането да става обикновено с банкноти с по-малка стойност.

Останалите почти не биват приемани, казва един търговец. А друг обяснява, че работи само с банкноти до 100 евро. Съвсем различна е картината на касите на големите супермаркети. Те са оборудвани със специални уреди за анализ на банкнотите. Ако там не бъдат забелязани фалшификатите, това става малко по-късно, когато те попаднат в машина за броене на пари. Повечето фалшиви банкноти биват изработвани с помощта на цветни принтери и копирни апарати.

Преди появата на тази техника изработването на една фалшива банкнота си е било истинско изкуство. Навремето фалшификаторите е трябвало да изрисуват парите. Днешната съвременна техника улеснява разкриването на фалшификатите. Все по-често биват изобличавани и фалшификаторите. Само за последната година в Германия са били разкрити 500 производители на фалшиви пари.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg