ФЕД инжектира 50 млрд. долара в банковата система

532
Федералният резерв на САЩ добави 50 млрд. долара временни резерви към банковата система с уреждането на овърнайт споразумения за обратно изкупуване на ценни книжа, или така наречените репа, предава Bloomberg.

Лихвеният процент за овърнайт заеми между банките отвори на ниво от 3.75%, което е над таргета на ФЕД, след като понижението на кредитните рейтинги на American International Group Inc (AIG) засили неохотата на банките да заемат средства. Курсът падна до таргета на централната банка от 2% след финансовата инжекция.

ФЕД вчера добави 70 млрд. долара резерви към банковата система, най-много от септември 2001 г., за да свали цените на заемите след банкрута на Lehman Brothers Holdings Inc. Лихвеният процент отвори на ниво от 3.5% вчера.

Средствата се търгува при лихвени проценти до 6% вчера, или 4 процентни пункта над таргета на централната банка за овърнайт заеми между банки, според ICAP Plc. Това е и най-голямата разлика, откакто Bloomberg започва да следи тези данни през 1998 г.

ФЕД ще намали таргета си с четвърт процентен пункт, до 1.75%, ако се съди по търговията на фючърси. Проучване на Bloomberg News обаче показва, че 100 от 105 интервюирани икономисти очакват ФЕД да остави лихвените проценти непроменени днес.

Централните банки от Токио до Франкфурт инжектираха средства във финансовите си системи в опит да установят пазарите.

ЕЦБ раздаде 70 млрд. евро на еднодневен търг днес. Японската централна банка добави общо 2.5 трлн. йени (24 млрд. долара), докато Централната банка на Великобритания инжектира 20 млрд. паунда (36 млрд. долара). Съответните органи в Австралия и Швейцария направиха същото.

Изискванията на банките за сигурността на средствата нараснаха отново, след като рейтингът на AIG беше понижен от Standard & Poor's и Moody's Investors Service, заплашвайки опитите на компанията да набере спешно средства.

ФЕД има репа на стойност 78 млрд. долара, чийто падеж е днес.

В репо сделките ФЕД купува държавни ценни книжа и ценни книжа, обезпечени с облигации от 19-те си основни дилъри за определен период, като временно увеличава количеството пари в наличност в банковата система. При падежа на репата ценните книжа се връщат на дилърите, а парите на ФЕД.

Репата помагат за поддържането на достатъчно парични средства в системата, за да може овърнайт лихвите да останат на нива, близки до таргета на ФЕД. Те не сигнализират промяна в политиката на банката.

Още по темата:

Bank of England и ЕЦБ инжектират нови средства на пазарите

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg