ФЕД може да затегне политиката по-рано от очакваното

1339
ФЕД може да затегне политиката по-рано от очакваното

Федералният резерв на САЩ може да се наложи да реши кога да затегне паричната политика по-късно през тази година преди перспективите пред световната икономика да се изяснят, заяви днес президентът на подразделението на централната банка в Сейнт Луис Джеймс Булард, цитиран от Bloomberg.

"Процесът по нормализиране, дори и след като веднъж започне, ще остави място за безпрецедентно приспособяване на политиката," е заявил Булард на финансов форум в Прага. "Комитетът по парична политика към ФЕД може да няма желание или възможност да изчака докато бъдат разрешени всички световни проблеми в момента, преди да започне да нормализира политиката си."

Коментарите на Булард днес оскъпиха долара спрямо еврото като щатската валута падна от около 1.4140 долара за евро по-рано днес до 1.4075 долара за евро малко пред 16:00 часа българско време.


Подобни изявление, направени напоследък от ръководители на регионални подразделения на ФЕД подчертават различията във възгледите, които се появиха след срещата на централната банка на 15 март. Тогава основната лихва беше оставена без промяна, а планът за изкупуване на 600 млрд. долара държавни ценни не бе променен, докато в същото време от ФЕД заявиха, че възстановяването на икономиката е стабилно и че състоянието на трудовия пазар постепенно се подобрява.

Президентът на ФЕД в Бостън Ерик Розенгрен заяви вчера, че високата безработица и ниската основна инфлация означават, че рекордната парична подкрепа все още е необходима. Президентът на ФЕД в Чикаго Чарлз Еванс пък сподели, че смята, че данните предполагащи по-трайно възстановяване няма да предизвикат промяна в програмата за изкупуване на облигации.

Булард заяви през миналата седмица, че иска преразглеждане на програмата за изкупуване на облигации, докато Чарлз Плосър от подразделението на ФЕД във Филаделфия разкри стратегия за продажба на дялове заедно с вдигането на лихвените проценти.

Ако бъде отбелязана подобрената икономическа перспектива откакто планът беше въведен, "естественият дебат е как, а не кога, централната банка трябва да оттегли помощните си мерки," според Булард. "Допълнителната несигурност обаче в всяла неяснота."

Четирите неща, които подсилват "макроикономическата несигурност", казва Булард, са напрежението в Близкия Изток и Северна Африка, природните бедствия в Япония, финансовото състояние на САЩ и европейската дългова криза.

ФЕД е закупил ипотечен дълг и щатски държавни ценни книжа за 1.7 трлн. долара до март 2010 г., за да извади САЩ от рецесията.

Председателят на ФЕД Бен Бернанке досега не е давал индикации, че централната банка ще се отклони от плана си за изкупуването на облигации до юни с цел подкрепа на икономическия растеж и намаляване на нивото на безработицата, което в момента е 8.9%.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg